Milioane de euro, pentru ca gunoiul oradenilor sa fie transformat in haine, in China

0
585
Propunerea UDMR privind modificarea legii privind regimul de colectare a de?eurilor
Propunerea UDMR privind modificarea legii privind regimul de colectare a deşeurilor
Milioane de euro, pentru ca gunoiul oradenilor sa fie transformat in haine, in China

Prima statie de sortare a deseurilor reciclabile din Oradea a fost inaugurata astazi, valoarea totala a investitiilor de la Depozitul Ecologic de Deseuri depasind zece milioane de euro. Potrivit lui Pasztai Zoltan (foto), directorul general de la Eco Bihor, orice deseu poate fi valorificat.

„Deseurile selectate la noi ajung la cel mai mare centru de reciclare din tara, din Buzau, de unde sunt exportate in China, intorcandu-se pe piata romaneasca sub forma de pulovere sau diverse obiecte plastice”, a explicat Pasztai. Potrivit acestuia, beneficiarii indirecti ai investitiei sunt cele aproximativ 600.000 de persoane care locuiesc in judet. „Implementarea proiectului reduce poluarea mediului inconjurator la nivel local, judetean si transfrontalier datorita pozitionarii municipiului Orade la 6 km de granita cu Ungaria”, a mai spus Pasztai. Acesta a precizat ca, in prima etapa a proiectului, intre anul 2004 si 2008 s-au facut investitii in valoare de peste 4.600.000 de euro.

Deseuri valorificate

In a doua etapa a acestui proiect, operatorul depozitului de deseuri judetean Eco Bihor a implementat tehnologii necesare evidentierii, tratarii, valorificarii si depozitarii deseurilor colectate de catre operatorii de salubritate. „Deseurile colectate selectiv vor fi acceptate gratuit la depozitul ecologic, in vederea stimularii colectarii selective de la populatie, agenti economici si institutii publice”, a spus Pasztai. Valoarea totala a investitiei in a doua etapa a fost de peste 6.500.000 de euro, din care circa 40 de procente au reprezentat finantarea din fondurile bugetului de stat.

Tomberoane pentru colectare selectiva

In cazul in care locuiesc la bloc, managerul Eco Bihor i-a incurajat pe oradeni sa solicite Rer Ecologic Service tomberoane speciale pentru colectarea selectiva a deseurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.