Minerit pe Luna: ce substanta valoroasa vrea sa extraga China pentru a rezolva criza energetica a omenirii?

Minerit pe Lun?: ce substan?? valoroas? vrea s? extrag? China pentru a rezolva criza energetic? a omenirii?
Minerit pe Luna: ce substanta valoroasa vrea sa extraga China pentru a rezolva criza energetica a omenirii?
Minerit pe Luna: ce substanta valoroasa vrea sa extraga China pentru a rezolva criza energetica a omenirii?

Heliul 3 este un izotop natural al heliului si se gaseste pe Luna, fiind transportat acolo de vanturile solare. Un om de stiinta chinez sustine ca Luna e foarte bogata in acest izotop si ca exploatarea lui industriala ar acoperi nevoile energetice ale omenirii pentru cel putin 10.000 de ani.

Heliul 3 ar putea alimenta, in viitor, uzine energetice de fuziune nucleara, care ar produce energie curata. El nu este radioactiv si dintr-o cantitate mica de izotop se pot obtine cantitati mari de energie, sustine prof. Ouyang Ziyuan, conducatorul stiintific al Programului Chinez de Explorare a Lunii.

Pe Pamant, izotopul heliu 3 este foarte rar, deoarece atmosfera si campul magnetic il impiedica sa ajunga la suprafata planetei. Dar pe Luna el ajunge in cantitati mari si este absorbit de solul selenar.

Recent, Fabrizio Bozzato, doctorand la University Tamkan din Taiwan, afirma, intr-un articol publicat in World Security Network, ca heliul 3 ar putea fi extras incalzind praf selenar pana la temperatura de aproximativ 600 grade Celsius. Transportat pe Pamant, gazul astfel obtinut ar avea o valoare economica potentiala de 3 miliarde USD pe tona, ceea ce ar face ca exploatarea lui sa fie rentabila.

Conform unor specialisti din SUA, dezvoltarea unor tehnologii eficiente de fuziune nucleara, la nivel industrial, dezvoltarea de rachete pentru transport si inceperea operatiilor de extractie pe Luna ar costa aproximativ 20 miliarde USD si ar dura peste doua decenii.

Desi China si-a exprimat interesul fata de heliul de pe Luna, inca nu a trasat planuri concrete pentru extragerea lui.

De altfel, anuntul ridica unele probleme in sfera relatiilor internationale, legate de intrebarea: a cui este Luna?

Un tratat international asupra acestei probleme, United Nations Outer Space Treaty, semnat si de China, sugereaza ca resursele selenare apartin intregii omeniri. Dar expertii spun ca formularea este ambigua si ca ar permite oricui sa exploateze comercial resursele satelitului natural al Terrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *