Mining Watch Romania ataca in instanta un nou acord de mediu pentru proiectul Certej

?antier deschis de Deva Gold în zona Certej, pentru exploatarea minereurilor de aur ?i argint
Mining Watch Romania ataca in instanta un nou acord de mediu pentru proiectul Certej
Mining Watch Romania ataca in instanta un nou acord de mediu pentru proiectul Certej

Mining Watch Romania anunta ca va ataca in instanta noul acord de mediu pentru proiectul minier Certej, emis ieri de Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara.

„Agentia de Protectie a Mediului Hunedoara a emis ieri un nou acord de mediu pentru proiectul minier Certej. Noul act substituie si revizuieste ilegal acordul de mediu eliberat de Agentia Regionala de Protectia Mediului Timisoara anul trecut. Avizul 8/05.07.2012 era atacat in contencios administrativ chiar de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) care ceruse in instanta anularea sa. Deloc surprinzator insa, tot ieri MMSC a renuntat la procesul pentru anularea acordului de mediu eliberat in 2012, proces ce se judeca la Tribunalul Bucuresti”, se arata intr-un comunicat de presa.

„Vom ataca in instanta noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale si vom notifica si Comisia Europeana privind aceasta grava amenintare la adresa unui sit Natura 2000,” a declarat Stefania Simion, coordonator juridic Mining Watch Romania.

Potrivit sursei citate, titularul de proiect Deva Gold SA a obtinut un prim acord de mediu pentru deschiderea exploatarii cu cianuri din localitatea Certeju de Sus in vara anului 2012. In urma demersurilor realizate de societatea civila, ministrul Rovana Plumb a declarat ca Ministerul nu a fost notificat de emiterea respectivului aviz pe care il considera ilegal si iresponsabil: „Este ilegal pentru ca incalca legislatia romaneasca si europeana”. Mining Watch Romania precizeaza ca a semnalat faptul ca ulterior MMSC a tratat cu „delasare” cazul Certej, autoritatile de mediu amanand rand pe rand termenele de judecata pana la retragerea definitiva de ieri a actiunii de pe rolul instantei.

Revizuirea unui acord de mediu, potrivit legii, poate fi intreprinsa doar in cazul modificarii unui proiect aprobat, inaintea inceperii lucrarilor de construire, adauga Mining Watch Romania. In cazul acordului de mediu pentru Certej, procedura a constat in suplinirea documentatiei incomplete pe baza careia a fost emis acordul din 2012. Pe 12 noiembrie 2013, APM Hunedoara anunta insa decizia Comitetului de Analiza Tehnica de emitere a unui nou acord de mediu in urma completarii studiilor de securitate si a celor de impact asupra sitului Natura 2000 Muntii Metaliferi.

„Data comunicata pentru depunerea contestatiilor publicului interesat a fost 25 noiembrie, urmand ca in baza evaluarii comentariilor si sugestiilor primite, membrii CAT sa decida emiterea sau respingerea acordului de mediu. Cu toate acestea, desi exploatarea minereurilor auro-argentifere in perimetrul Certej este incadrata cu < risc major >, APM Hunedoara a emis, la doar o zi distanta de la primirea contestatiilor un nou acord de mediu revizuit”, se mai arata in comunicat.

„Ministerul Mediului se joaca de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej si prin agentiile subordonate vrea sa ascunda decizia politica a guvernului USL vis-a-vis de inceperea mineritului cu cianuri cu orice pret in Apuseni” a declarat Roxana Pencea, coordonator programe Mining Watch Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *