Ministerul Agriculturii resusciteaza productia bio cu bani suplimentari

biofood.jpgFermierii romani care practica agricultura ecologica vor primi anul viitor fonduri de 2,5 ori mai mari pentru plata la hectar si vor beneficia de un sprijin suplimentar pentru certificarea produselor bio, mai exact 50% din suma necesara.

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Aceste masuri sunt stipulate intr-un proiect de Hotarare de Guvern pe care Ministerul Agriculturii doreste sa il promoveze. Considerat unul dintre atuurile tarii noastre, agricultura ecologica este foarte putin atractiva pentru investitori pentru ca subventiile sunt considerate foarte mici si din cauza ca in Romania nu prea este o piata de desfacere.

In prezent, subventia pentru hectar este de aproximativ 60 de euro. Prin proiectul ministerului, aceasta urmeaza sa ajunga undeva la 140-150 de euro, iar banii vor fi alocati din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru acest sector. In ciuda acestei suplimentari, in Romania sprijinul pentru agricultura ecologica ramane la un nivel scazut in comparatie cu alte state. De exemplu, in Italia subventia poate ajunge chiar pana la 3.000 de euro la hectar.

Hipermarketurile cer, fermierii nu au productie

Cea mai mare parte a productiei bio merge la export, potrivit ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos. “Consumul national de produse ecologice este de doar 2% din totalul produselor alimentare consumate anual pe piata. Aceste produse nu sunt foarte ieftine, asta pentru ca este nevoie de o tehnologie suplimentara, de aici si costurile, dar consumatorul roman trebuie educat in a consuma astfel de produse, care sunt mult mai sanatoase”, a spus ministrul. Repre-zen-tantii producatorilor sustin ca de la anul produsele bio vor fi gasite din ce in ce mai mult pe standurile hipermarketurilor.

“Am primit cereri de la hipermarketuri, precum Selgros, Metro, Carrefour si chiar de la lanturile de benzinarii, dar deocamdata nu putem onora cererile deoarece productia nu este asa de mare. Cred ca din 2009 veti vedea primele standuri cu produse ecologice romanesti in aceste magazine”, a declarat vicepresedintele Asociatiei Ope-ratorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania, Damian Dragomir. In plus, spune acesta, in imediata apropiere a unor scoli si licee vor fi deschise chioscuri cu produse bio si prima unitate de invatamant in care se va instala un ast-fel de chiosc este Colegiul Dimitrie Cantemir din sectorul 2 al Capitalei. Potrivit consilierului ministrului agriculturii, Teodora Aldescu, pretul produselor bio sunt cu 20% mai mari decat cele conventionale.

Sursa: Gandul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente