Ministerul Mediului a amanat din nou programul ”Casa Verde”

0
647

Desi programul ”Casa verde” trebuia sa demareze joi prin publicarea listei instalatorilor validati de Asociatia Fondului pentru Mediu, ministrul Mediului a anuntat o noua amanare pe termen nedeterminat. Motivele invocate au fost neaprobarea bugetului pentru fondul de mediu, dar si identificarea a patru noi probleme.
Nemirschi
„Am identificat patru probleme care au determinat amanarea acestui program. Prima tine de o incapacitate la nivelul Administratiei Fondului de Mediu de a indeplini prima sarcina, si anume validarea instalatorilor. A doua se refera la niste nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului ‘primul venit, primul servit’. De asemenea, cred ca multi solicitanti vor cere acesti bani pentru case de vacanta si nu mi se pare oportuna cheltuirea atator bani pentru aceste locuinte, pe care oamenii le folosesc de cel mult cateva ori pe an”, a spus Nemirschi.

In plus, el este nemultumit de faptul ca ghidul nu precizeaza cati dintre producatorii echipamentelor de energie eoliana, de panouri solare sau pompe geotermale trebuie sa provina din Romania sau din Uniunea Europeana, deoarece nu vrea ca „produse din Asia, care au preturi mici si o calitate necorespunzatoare, sa fie cele mai vandute prin acest program”.

Ministrul Mediului a adaugat ca va prezenta aceste probleme in sedinta de guvern de vineri, urmand ca Executivul sa aleaga intre revizuirea ghidului solicitantului, reducerea partiala a finantarii pentru acest program, continuarea lui in forma propusa de fostul ministru al Mediului – Attila Korodi – si anularea intregului program de inlocuire sau completare a sistemului clasic de incalzire cu sisteme care folosesc energie alternativa.

„Sursa de bani poate fi indreptata atat in aceasta zona (spre acest program n.r.), cat si spre alte zone care pot produce locuri de munca si bani pentru Romania”, a mai spus Nemirschi.

Pana joi la ora 10, fusesera validate 367 de firme din intreaga tara, iar pentru restul de 1.490 de companii interesate au fost intocmite scrisori de refuz, care cuprind si motivul respingerii, a declarat presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, care raspunde de programul ”Casa Verde”.

Atat Toti, cat si Nemirschi se asteapta, insa, la contestatii din partea firmelor respinse, de aceea nu au repartizat sumele anuntate pentru acest program.

„E suficient ca o contestatie sa fie admisa, ca sa fim nevoiti sa recalculam repartizarea banilor”, a explicat Nemirschi.

Programul Casa Verde de inlocuire a sistemelor clasice de incalzire cu surse alternative de energie este finantat din taxa de poluare auto, iar bugetul alocat pentru 2009 este de 520 milioane lei – 400 milioane lei pentru populatie, iar restul pentru autoritati locale, ONG-uri, scoli, ocoluri silvice.

Daca guvernul va decide continuarea programului in forma actuala, populatia va primi subventii de 90% din cheltuielile cu aceste instalatii, dar nu mai mult de 25.000 lei de instalatie, banii urmand sa fie virati direct firmelor instalatoare, acestea fiind cele care vor decide, de altfel, si tipul de instalatii necesare, in functie de locuintele solicitantilor.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.