Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a cerut oficialilor europeni aflati la Consiliul de Mediu al Uniunii Europene sa accepte reportarea surplusului de certificate verzi in cazul Romaniei. „Rezerva nationala a Romaniei de unitati ale cantitatii atribuite, dar si reducerea substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera in tara noastra sunt rezultatul unei dificile tranzitii, cu dureroase efecte pe plan economic si social”, a argumentat ministrul.
Acesta a intervenit la subiectul referitor la propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind reciclarea navelor, precizand ca Romania este in favoarea implementarii cat mai rapide a Conventiei de la Hong Kong si implicit a adoptarii Regulamentului privind reciclarea navelor.
„Suntem constienti de problemele de mediu cauzate de instalatiile de reciclare pentru nave, in anumite tari terte, care utilizeaza metode inadecvate. Este important insa ca masurile pe care le adoptam sa nu conduca la cresterea riscului de schimbare a pavilioanelor statelor membre”, a afirmat ministrul Mediului si Padurilor in comunicatul remis presei.
In cadrul dezbaterilor pentru adoptarea concluziilor Consiliului privind Rio +20, seful delegatiei romane, ministrul Rovana Plumb, a subliniat ca revizuirea Strategiei Uniunii Europene privind Dezvoltarea Durabila este una dintre modalitatile concrete de actiune ale Uniunii prin prisma punerii in practica la nivel european a angajamentelor asumate la Rio, alaturi de Strategia UE 2020. „Aceasta revizuire trebuie sa se realizeze cat mai repede posibil si va trebui sa fie urmata de revizuirea strategiilor nationale de dezvoltare durabila a statelor membre. Pe termen mediu si lung, operationalizarea tuturor actiunilor concrete prevazute in aceste strategii la nivelul UE si nationale va reprezenta cheia pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabila”, a completat ministrul Rovana Plumb.
Cel mai sensibil subiect pe agenda Consiliului a fost negocierea Concluziilor pentru stabilirea mandatului UE pentru conferinta de la Doha. Textul, obtinut dupa indelungate dezbateri, mentine pe masa negocierilor posibilitatea reportarii surplusului de certificate verzi, dupa prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto (2008 – 2012).