Ministerul Mediului intentioneaza sa introduca garantia de returnare a PET-urilor

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat, duminica, la Arad, ca ar putea fi introdusa o “garantie de returnare” a PET-urilor, care ar putea fi pusa in aplicare din 2010, transmite corespondentul NewsIn.pet-uri

Nemirschi a precizat ca prin introducerea acestei garantii preturile produselor comercializate la PET nu vor creste.

“Sunt foarte preocupat de chestiunea PET-urilor, pentru ca am vazut in media o campanie pe chestiunea asta. In luna aprilie am afirmat ca ma gandesc foarte serios sa pun taxa pe PET. Intre timp, m-am mai si documentat si precizez ca nu este cea mai buna formulare taxa pe PET, deoarece este vorba despre o garantie de returnare. Sper sa am suficienta capacitate sa pot determina la nivelul Guvernului luarea unei decizii in acest sens intr-un termen relativ scurt”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul a mai afirmat ca problema deseurilor, in general, a colectarii selective, este o chestiune de vointa, de constiinta. “Parerea mea personala este ca rezolvarea acestor probleme nu o poti face decat prin coercitie sau recompensa. In cazul de fata prefer varianta a doua. Masura este folosita de multi ani, sigur cu niste dureri la inceput, in Anglia, Germania, Olanda si asa mai departe, iar garantia este undeva intre 15 si 25 de centi pentru returnarea PET-urilor. Scopul este bun, intentia este buna daca vrem sa curatam tara de PET-uri, dar, la un moment dat, o sa vedeti ca intervin niste mecanisme economice si incepi sa te incurci. Aceasta garantie este buna pentru ca lucrurile au scapat de sub control in ceea ce priveste colectarea selectiva, in sensul ca nu se face”, a mai declarat ministrul Mediului.

Nemirschi a mai spus la Arad ca romanii se vor obisnui cu garantia de returnare a PET-urilor asa cum s-au obisnuit si cu taxa de punga. “Nu inventam roata, cel putin pentru PET-uri. Deja despre pungi nici nu mai vorbim, lumea s-a mai obisnuit cu taxa pe punga, cu ecotaxa. Pentru PET-uri va exista o garantie de returnare. Practic, nu va creste pretul produsului. Pana sa existe reglementarea, trebuie sa avem toate avizele de la celelalte ministere, incepand cu Justitia si terminand cu Finantele, Oficiul Concurentei si ar trebui, daca lucram serios, din 2010 sa incepem cu PET-urile. Nu putem sa obligam acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru ca nu ar avea spatii de colectare”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului a facut o vizita de trei zile in judetul Arad, timp in care a vizitat mai multe localitati si s-a intalnit cu reprezentanti ai PSD Arad. In cursul zilei de duminica, Nemirschi a vizitat Parcul National Lunca Muresului, despre care a afirmat ca este un model care ar trebui preluat in mai multe zone din tara.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,191FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente