Ministrul Agriculturii doreste cresterea productiei ecologice procesate

40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica
Ministrul Agriculturii doreste cresterea productiei ecologice procesate
Ministrul Agriculturii doreste cresterea productiei ecologice procesate

In cea de-a doua zi a targului Biofach 2013, prim-ministrul Victor Ponta a vizitat Pavilionul Romaniei, alaturi de ministrul Agriculturii, argeseanul Daniel Constantin. Dupa ce au degustat produsele ecologice ale expozantilor romani,

ministrul Agriculturii si premierul au participat la dezbaterea “Agricultura Ecologica – orizonturi 2020”, organizata de MADR. Evenimentul moderat de secretarul de stat in MADR, Achim Irimescu, a beneficiat si de prezenta lui Dacian CIOLOS- Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a Dacianei SÂRBU- europarlamentar, precum si a altor oficiali din statele membre. In cadrul dezbaterii, ministrul agriculturii a afirmat ca din ce in ce mai mult consumatorii constientizeaza ca, alaturi de calitatea si aportul produselor ecologice la o alimentatie sanatoasa, agricultura ecologica are o contributie importanta la dezvoltarea durabila. Astfel, practicarea agriculturii ecologice in mediul rural poate fi o solutie de revitalizare a acestor zone. In cadrul actualei Politici Agricole Comune, productia ecologica beneficiaza de sprijin financiar, de masuri specifice si de o legislatie corespunzatoare. Prin revizuirea PAC in domeniul agriculturii ecologice, lansata in luna ianuarie a acestui an de catre Comisia Europeana, se va consolida increderea consumatorului si se vor crea conditiile necesare unei concurente loiale intre producatorii ecologici din cele 27 de state membre.

Totodata, Daniel Constantin a punctat faptul ca intre obiectivele Romaniei pentru anul 2020 ar trebui sa se regaseasca o mai buna promovare si constientizare a beneficiilor sistemului ecologic, practici agricole ce contribuie la mentinerea starii de sanatate a solului, conservarea biodiversitatii, bunastarea animalelor si nu in ultimul rand atenuarea schimbarilor climatice. De asemenea, trebuie sa avem in vedere atragerea de noi fermieri si operatori in sistem, in special a tinerilor si IMM-urilor, care sa conduca la extinderea arealelor cultivate in sistem ecologic. In acelasi timp, trebuie urmarita diversificarea gamei de produse ecologice procesate si obtinerea de produse alimentare cu caracteristici si proprietati care ofera valoare adaugata. In cuvantul sau, ministrul Agriculturii a mentionat ca, desi sectorul de procesare a cunoscut o crestere recenta (103 unitati in 2012 comparativ cu 48 in anul 2007), putem constata ca inca din anul 2008 Romania s-a afirmat ca tara exportatoare de produse ecologice la nivelul UE. Astfel, anual, exporturile au reprezentat circa 70 -80% din productia de materie prima – in special cereale, miere si fructe de padure. De asemenea, apicultura detine o pondere importanta in exportul produselor ecologice, calitatea produselor ecologice romanesti fiind recunoscuta pe piata europeana si nu numai. In incheiere, ministrul Daniel Constantin a punctat faptul ca principala provocare pentru Romania o constituie cresterea productiei ecologice procesate, o mai buna organizare a operatorilor din domeniu si o accesare mai activa a masurilor de promovare, se arata pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *