Ministrul incalzirii globale

0
343

Primul ministru din lume privind schimbarile climatice ar putea fi numit in scurt timp in Executivul de la Londra. Portofoliul ar fi creat pentru o mai buna coordonare a masurilor care se iau in Regat impotriva incalzirii globale.

Marea Britanie ar trebui sa aiba un ministru special pentru gestionarea problemelor referitoare la schimbarile climatice si un nou organism pentru coordonarea politicilor de mediu, care in prezent sunt haotice si contradictorii. Propunerea se regaseste intr-un raport prezentat ieri la Londra de o comisie parlamentara, citat de Reuters. Apelul a fost lansat in saptamana in care Guvernul britanic ar trebui sa isi prezinte concluziile in urma catorva luni de consultari publice referitoare la proiectul de lege privind shimbarile climatice, publicat in martie.

RATAREA TINTEI. Comisia de Audit pentru Mediu a aratat ca discursul guvernamental nu se reflecta si in actiunile cabinetului. In plus, Comisia avertizeaza „cu ingrijorare” ca este posibil ca Executivul sa isi rateze propria tinta de reducere a emisiilor de dioxid de carbon (cu 20 la suta pana in 2010). „Modul in care Guvernul a abordat schimbarile climatice a dus la un cadru confuz, care nu promoveaza actiuni eficiente in vederea reducerii emisiilor”, a declarat Tim Yeo, presedintele Comisiei multipartite, citat de Reuters. „In cadrul Cabinetului ar trebui creat un nou organism cu autoritate, pentru a promva politicile si a diminua potentialele contradictii dintre obiective”, a mai afirmat acesta. Raportul a mentionat ca noul ministru al schimbarilor climatice ar avea dreptul de a participa la sedintele Guvernului si ar fi responsabil pentru a se asigura ca departamentele Guvernului isi respecta responsabilitatile cu privire la mediu. Comisia a subliniat ca esecul Guvernului de a actiona conform retoricii sale nu numai ca risca sa sporeasca emisiile de carbon in atmosfera, dar submineaza pozitia sa in cadrul crizei incalzirii globale. Acest lucru ar putea fi crucial, avand in vedere ca Marea Britanie si-a asumat un rol de lider in demararea negocierilor internationale pentru inlocuirea Protocolului de la Kyoto cu privire la schimbarile climatice, care va expira in 2012.

CONTRADICTIE. Militantii pentru protectia mediului si organizatiile neguvernamentale britanice au observat o aparenta contradictie intre afirmatiile Guvernului cu privire la reducerea emisiilor de carbon si promovarea de catre acesta a industriei aviatiei, aflata in dezvoltare. Comisia pentru Audit de Mediu a salutat proiectul Guvernului cu privire la Schimbarile Climatice, care prevede o reducere cu 60 la suta a emisiilor de dioxid carbon pana in 2050 si in jur de 30 la suta pana in 2025. Ministrul mediului, Hilary Benn, va prezenta in cursul acestei saptamani intentiile Guvernului in ce priveste proiectul legislativ privind Schimbarile Climatice. Documentul ar putea fi anuntat la 6 noiembrie si publicat in cursul aceleiasi luni, inainte de intra in vigoare in 2008.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.