Ministrul Mediului: In Romania se taie ilegal 8,8 mil. metri cubi de padure anual

0
902

Potrivit ministrului Gratiela Gavrilescu, comisarii Garzii Forestiere vor trebui sa apere padurea de taierile ilegale, mai ales ca prejudiciul creat de operatiunile impotriva legii se ridica la 1,5 miliarde de lei.

„In Romania se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de padure. (…) Este o problema de interes national, o problema de securitate nationala. In acest sens am facut toate demersurile ca aceste taieri ilegale sa nu mai fie facute”, a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai spus ca, prin implementarea Radarului Padurilor, transportul de masa lemnoasa taiata ilegal a scazut cu aproximativ 30 la suta, conform unui bilant realizat la patru luni dupa aplicarea acestui nou concept. In ceea ce priveste Garda Forestiera, ministrul a adaugat ca aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale si urmeaza sa isi inceapa activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, scrie MEDIAFAX.

Comisarii Garzii Forestiere vor fi extrem de vigilenti deoarece criteriile lor de selectie vor fi extrem de dure. Vor avea parte si de un test de integritate. I-am avertizat ca atat timp cat remuneratia este la nivel de ANAF si pretentiile populatiei sunt extrem de mari in ceea ce priveste aceasta institutie, au toate facilitatile create, deci, ca atare, vor trebui sa-si faca munca in slujba cetateanului si sa apere aceasta avutie extrem de importanta„, a mai spus ministrul Mediului.

Cele noua comisariate de regim silvic si vanatoare se vor transorma in noua Garzi Forestiere, noile structuri urmand sa preia personalul si patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentarii posturilor, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata, in 30 iunie, de Guvern.

Garzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic si cinegetic patrimoniul, posturile, personalul si prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Numarul de posturi ale noilor structuri va fi de 617, din care 545 posturi de personal silvic cu atributii de control si implementare si 72 de posturi de personal cu atributii auxiliare domeniului, dintre care 18 pentru persoane cu pregatire juridica, 18 pentru persoane cu pregatire economica si 36 pentru cei cu specialiazare in resurse umane, achizitii, investitii si administrativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.