Ministrul Mediului, Rovana Plumb: “Nu putem da un termen limita pentru aprobarea proiectului Rosia Montana. Vrem desecretizarea licentelor”

Ministrul Mediului, Rovana Plumb: "Nu putem da un termen limita pentru aprobarea proiectului Rosia Montana. Vrem desecretizarea licentelor"
Ministrul Mediului, Rovana Plumb: “Nu putem da un termen limita pentru aprobarea proiectului Rosia Montana. Vrem desecretizarea licentelor”

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, sambata, la Alba Iulia ca proiectul minier de la Rosia Montana, finantat de compania canadiana Gabriel Resources, este analizat in continuare de Guvern, de toate ministerele implicate in luarea deciziei sub coordonarea Ministerului Marilor Proiecte. Rovana Plumb a precizat ca pentru a putea fi derulata exploatarea aurului la Rosia Montana trebuie sa tina cont de toate normele in ceea ce priveste protectia mediului. ”Pe acest palier sunt doua probleme: garantia financiara si responsabilitatea de mediu.

Este adevarat Romania are nevoie de investitii, are nevoie de locuri de munca, dar are nevoie de o exploatare si valorificare rationala a resurselor. Pana nu sunt indeplinite aceste conditii de respectare stricta a normelor nu putem sa dam o limita, un termen in care vom da curs favorabil. Lucram in echipa cu toate celelalte ministere, urmand ca decizia sa fie luata de catre Guvern. Ca mediu, orice investitie, inclusiv proiectul de la Rosia Montana, trebuie sa raspunda normelor si criteriilor stricte de mediu. In cazul proiectului trebuie sa fie asigurata garantia financiara in ceea ce priveste respectarea conditiilor de mediu si responsabilitatea de mediu pentru acest proiect. Sunt doua proceduri care fac parte din actele legislative europene transpuse in legislatia nationala si in aceasta perioada suntem in evaluare in ceea ce priveste respectarea acestor norme legislative”, a declarat Rovana Plumb, la Alba Iulia.

Guvernul vrea desecretizarea licentei In ceea ce priveste desecretizarea licentei de exploatare, Ministrul Mediului a precizat ca Guvernul isi mentine pozitia exprimata pana acum. „Ne mentinem pozitia ferma de a desecretiza licentele. Partea guvernamentala este de acord cu desecretizarea licentelor, asteptam punctul de vedere al companiei. Am solicitat-o si public. Cred ca inainte de campania electorala, anul trecut, am solicitat desecretizarea licentelor acestei componente a contractului. De ce? Pentru ca este foarte important atunci cand vorbim de o resursa naturala si de un proiect, de un contract care trebuie sa se dezvolte in interesul national sa fie totala transparenta. Repet, Guvernul este de acord cu aceasta desecretizare”, a completat Rovana Plumb.

Aceasta a mai spus ca va merge in perioada urmatoare la Rosia Montana. “In perioada urmatoare, nu stiu daca va fi mai sau iunie voi face din nou o vizita la Rosia Montana, dar vreau sa clarificam inainte de a merge in teritoriu anumite elemente componente ca in asa fel incat vizita sa fie una eficienta din punct de vedere al politicii si viziunii pe care ministerul mediului o are fata de acest proiect”, a mai afirmat ministrul. Rovana Plumb a fost prezenta sambata la Alba Iulia, pentru a participa la un eveniment organizat de PSD Alba. Este vorba despre initiativa de a aduce in atentia factorilor decizionali o problema majora cu care se confrunta in prezent sistemul educational din Romania si anume abandonul scolar.

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente