Model ecologic moldovenesc: pubele din doze de bere

Recipiente din aluminiu imense, pentru colectarea cutiilor de bere sau de suc, au impanzit strazile din Piatra Neamt. Actiunea urmareste incurajarea reciclarii, mai ales pentru ca romanii colecteaza doar una din trei doze din aluminiu.pubele Piatra Neamt

Locuitorii din Piatra Neamt au ocazia sa invete in mod civilizat lectia de reciclare selectiva, chiar pe strazile orasului. Cele mai circulate zone au fost impanzite, de saptamana trecuta, cu doze de aluminiu – tip pubela. In noul „mobilier stradal” vor fi colectate ambalajele bauturilor la cutie. Proiectul, pus in practica de autoritatile locale, are in vedere mentinerea curateniei in zonele pietonale, dar si reciclarea gunoiului.

Pe langa pubelele in forma de doza, vor mai fi amplsate, in curand, pubele in forma de paralelipiped, in care oamenii vor putea arunca diferentiat deseurile din hartie, din plastic si din sticla. Proiectul de colectare selectiva a gunoaielor din strada va purta numele „Piatra Neamt, orasul verde”.

„Ne-am propus sa aducem cele doua tipuri de pubele in Piatra Neamt in special pentru a-i determina pe cetateni sa dea dovada de simt civic si sa nu mai arunce gunoiul la intamplare. Mai mult, pubelele vor avea triplu rol. Pe langa ideea de baza de a recicla gunoiul, sunt decorative si ofera spatii de publicitate”, a declarat viceprimarul orasului, Dragos Chitic.

Pubelele au o forma inedita

Dozele de bere de pe strazi sunt montate de o firma de salubritate. Publele noi au starnit atat curiozitatea, cat si zambetul locuitorilor din Piatra Neamt. „Le-am observat de-aseara. Sincer, nu ma asteptam sa fie vorba de un cos de gunoi. Au o forma diferita de ce vedem acum pe stalpii din oras”, a spus uimita pietreanca Ioana Silvaru.

Persoanele care trec prin zona blocului turn Ozana sunt amuzati de dozele neobisnuite. „Chiar seamana a bere la cutie. Sper sa nu fie vreo aluzie la placerile unora dintre noi”, a adaugat zambind Ioan Baciu, constructor. „Speram ca acest experiment sa dea rezultate, iar pietrenii sa se obisnuiasca sa pastreze curatenia in oras”, a mai spus viceprimarul Dragos Chitic.

Autoritatile spera ca noile publele sa aiba mai mult succes decat containerele colorate montate intre blocuri. Bilantul colectarii selective a deseurilor, la trei ani de la infiintarea sistemului, arata ca locuitorii din Piatra Neamt au invatat lectia doar pe jumatate.

Deseurile menajere, o problema

In Piatra Neamt, cele mai mari probleme apar la colectarea deseurilor organice. „Nu putem valorifica deseurile biodegradabile pentru ca populatia le arunca amestecat. Doar 50% din cantitate reprezinta material organic si aici nu putem face sortare manuala asa cum se intampla la hartie sau la PET-uri”, a precizat directorul societatii de salubritate, Ionel Ploaie.

La inceputul proiectului, pentru fiecare locuinta din Piatra Neamt au fost acordate prin asociatii cate doua galeti, colorate distinct, pentru colectarea selectiva a resurilor menajere. Putini le mai folosesc astazi in acest scop. „Oamenii colecteaza cum pot gunoiul, dar si sistemul de salubritate are pacatele sale: pubelele nu sunt spalate si dezinfectate si se sparg lacatele la tarcurile unde sunt amplasate”, spune Marian Hulea, tehnician.

Regulile europene ne cer sa reciclam mai mult

Piatra Neamt da startul la reciclarea separata a dozelor din aluminiu. In tara, acolo unde exista containere pentru colectarea selectiva a deseurilor, romanii sunt incurajati sa-si recicleze cutiille goale de la suc sau de la bere in tomberoanele de culoare galbena, alaturi de plastic.

Alexandru Predoi, reprezentant al societatii de salubritate ce opereaza in sectorul 6 al Capitalei, spune ca domeniul reciclarii dozelor de aluminiu nu este inca foarte dezvoltat la noi in tara. El precizeaza ca cetatenii inca nu stiu ca tomberoanele galbene sunt destinate si colectarii deseurilor din aluminiu, desi in Bucuresti, pe fiecare container de acest gen figureaza mentiunea respectiva.

Mai exista o modalitate prin care cutiile de bere pot fi reciclate. Persoanele care vor sa se debaraseze de ele, le pot preda la centrele de colectare si pot lua chiar bani pe ele. Un kilogram de aluminiu costa in jur de 2 lei.Uniunea Europeana ne cere sa reciclam cel putin jumatate din deseurile de aluminiu pana in 2014.

La nivel mondial se recicleaza doua din trei doze, iar tara campioana din acest punct de vedere este Brazilia, cu 95%, rata de revalorificare.

Doze adunate si „exportate”

Aproximativ 7.500 de tone de aluminiu s-a pus anul trecut pe piata romaneasca, ceea ce inseamna in jur de 450 de milioane de doze. Potrivit reprezentantilor asociatiei nonprofit ALUCRO, Romania recicleaza circa 30% din dozele din aluminiu, in timp ce in Polonia, rata de revalorificare este de 75%. Romania duce lipsa de instalatii de reciclare, de aceea, cutiile se valorifica in Europa, in tari precum Franta, Anglia sau Germania.

„Mobilier stradal”

Cele mai circulate zone ale orasului de sub Pietricica au fost impanzite cu doze de aluminiu – tip pubela. In noul „mobilier stradal” vor fi colectate ambalajele bauturilor la cutie. Proiectul are in vedere mentinerea curateniei in zonele pietonale, dar si colectarea gunoiului reciclabil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *