Modul in care elita economica isi conduce afacerile impinge societatea spre colaps

Modul in care elita economica isi conduce afacerile impinge societatea la colaps
Modul in care elita economica isi conduce afacerile impinge societatea la colaps

Modul in care elita economica isi conduce afacerile impinge societatea la colaps intr-un interval de timp de ordinul zecilor de ani, conform unui studiu finantat de NASA, informeaza Agerpres cutand publicatia britanica The Independent.

Conform aceluiasi studiu, civilizatia moderna se va prabusi peste cateva decade din cauza instabilitatii economice in crestere si a presiunii uriase exercitate asupra resurselor limitate ale planetei.

Autorii raportului au constatat ca lucrurile vor degenera foarte rapid, chiar si in cazul in care sunt luate in considerare cele mai conservatoare estimari.

Raportul face trimitere la prabusirile din trecut ale unor civilizatii dominante foarte sofisticate – asa cum a fost, spre exemplu, civilizatia romana. Expertul in matematica aplicata Safa Motesharri explica faptul ca ”procesul de ridicare si prabusire reprezinta de fapt un ciclu recurent in istorie”.

Studiul a fost realizat de o echipa formata din matematicieni, sociologi, istorici si economisti, si a fost finantat de Centrul Spatial Goddard al NASA.

Safa Motesharri a trecut in revista factorii care pot conduce la prabusirea civilizatiei, de la cresterea populatiei planetei pana la schimbarile climatice, si a descoperit ca atunci cand acesti factori converg, societatea moderna se poate prabusi din cauza ”penuriei de resurse” si a ”stratificarii economice a societatii in elite si mase.”
GOOGLE DOODLE. Sfantul Patrick este sarbatorit printr-un logo special | VIDEO
In raport se precizeaza insa ca acest scenariu al colapsului social este inca evitabil, iar oamenii de stiinta lanseaza un apel la adresa elitelor economice si politice ale lumii, cerandu-le sa restabileasca echilibrul economic.

”Colapsul poate fi evitat iar populatia poate ajunge la un echilibru daca rata de consum a resurselor naturale pe cap de locuitor este redusa la un nivel sustenabil si daca aceste resurse vor fi distribuite in societate intr-un mod cat mai echitabil”, arataa autorii acestui studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *