Vine foametea mondiala. Cu totii vom manca insecte?

0
697
?ara european? care vinde produse alimentare din insecte
Ţara europeană care vinde produse alimentare din insecte
Vine foametea mondiala. Cu totii vom manca insecte?
Vine foametea mondiala. Cu totii vom manca insecte?

Reprezentanta din India a Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul Natiunilor Unite a avertizat ca, peste 50 de ani, ne vom confrunta cu o foamete mondiala. Speriati de aceste previziuni sumbre, cercetatorii indieni au inceput experimentele cu o noua sursa de proteine, insectele.

„In prezent, lucram foarte mult la capitolul insecte comestibile”, spune Arup Kumar Hazarika, profesor la Cotton College din Guwahati, care a finalizat recent un studiu initial asupra alimentatiei cu insecte a tribului Bodo din Assam, scrie qz.com. „Studiem aspecte precum compozitia chimica, micro si macronutrientii, tipurile de insecte care pot fi mancate. De asemenea, am realizat o analiza comparativa a tuturor acestor specii”, adauga cercetatorul.

FAO ia in considerare in mod serios aceasta optiune. Intr-un raport de anul trecut, FAO a prezentat insectele ca o alternativa viabila a carnii, in eventualitatea penuriei de mancare in urmatorul secol. Potrivit expertilor FAO, insectele au o valoare nutritiva ridicata, apropiata celei continute de cele mai consumate tipuri de carne. India este o tara importanta in aceasta noua tendinta globala, datorita faptului ca in centrul tarii exista un trib cu traditie in consumul de insecte.

Oamenii din tribul Bodos mananca zilnic insecte precum omizi, termite, lacuste, greieri si gandaci, dupa cum arata raportul lui Hazarika. In total, acest trib consuma nu mai putin de 29 de specii de insecte. Aceste insecte furnizeaza o inalta valoare nutritiva de proteine si vitamine chiar daca sunt conservate pentru a fi consumate mai tarziu.

FAO sustine in raportul citat ca, daca insectele ar fi inmultite la scara industriala, ar fi cu mult mai ieftine decat orice tip de carne si cu mult mai prietenoase cu mediul inconjurator, in conditiile in care nu au nevoie de multa hrana.

Solutia la aceasta foamete mondiala ar fi, potrivit FAO, construirea unor ferme uriase de insecte si inceperea obisnuirii oamenilor cu ideea de a manca insecte. Cu toate ca au un continut suficient de nutrienti pentru o dieta sanatoasa, oamenii au tendinta sa manifeste repulsie la ideea de a consuma insecte, spune FAO. Numarul persoanelor obisnuite din traditie sa manance insecte se ridica la aproximativ 2 miliarde, la nivel mondial. Majoritatea nu locuiesc in tarile vestice.

Economistii sunt de parere ca popoarele care nu sunt obisnuite sa consume insecte vo fi extrem de dificil de convins sa o faca. Economistul indian Chandra Bhan Prasad nu este foarte optimist ca alimentatia bazata pe insecte va deveni populara. „Atunci cand oamenii vor incepe sa moara de foame, vor manca orice vor avea la dispozitie”. „Atata timp cat exista alte optiuni, oamenii nu vor accepta sa consume ceva ce considera josnic, fie in India sau oriunde in lume”, adauga acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.