Moldova adera la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficienta energetica

Moldova adera la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficienta Energetica
Moldova adera la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficienta Energetica

Republica Moldova ar putea beneficia de granturi in valoare de pana la 20 de milioane de euro din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu (E5P). in acest sens, Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategica a decis astazi, 26 martie, semnarea acordului de finantare cu E5P.

Granturile oferite de Fondul E5P pot fi folosite atat pentru proiecte de asistenta tehnica cat si pentru cele de investitii. Prin intermediul fondului vor fi finantate proiecte de eficienta energetica si de mediu, ce vor avea ca scop ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apa, iluminarea stradala, eficientizarea energetica a edificiilor publice, gestionarea si reciclarea deseurilor.

Conform regulilor de asociere la Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu, tarile ce vor sa beneficieze de granturile acordate de E5P, trebuie sa vina cu o contributie proprie. Republica Moldova va contribui la fond cu 1 milion de euro.

Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienta Energetica si Mediu reprezinta un fond cu un capital de circa 93 milioane de euro, ce a fost initiat in anul 2009 de catre guvernul Suediei in colaborare cu institutiile financiare internationale (BERD, BEI, Grupul Banca Mondiala, Corporatia Financiara a Mediului Nordic si Banca Nordica de Investitii). Fondul are rolul de a acorda sprijin financiar in vederea cresterii eficientei energetice in tarile Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Obiectivele principale ale fondului sunt cresterea eficientei energetice, in special a intreprinderilor din sectorul municipal, reducerea semnificativa a emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera, sporirea competitivitatii economice a intreprinderilor din sectorul municipal, sporirea accesibilitatii serviciilor prestate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente