Moldova, salvata din ghearele gropilor de gunoi. Proiectul inedit propus de autoritati

Moldova, salvată din ghearele gropilor de gunoi. Proiectul inedit propus de autorități
Moldova, salvata din ghearele gropilor de gunoi. Proiectul inedit propus de autoritati
Moldova, salvata din ghearele gropilor de gunoi. Proiectul inedit propus de autoritati proiect

Moldova ar putea scapa, in urmatorii zece ani, de gropile de gunoi traditionale care au devenit adevarate bombe ecologice. Pana in 2020, in tara noastra va incepe constructia a opt depozite regionale pentru colectarea gunoiului, unde deseurile vor putea fi transformate in ingrasaminte, iar lichidul toxic va fi tratat in statii de epurare.

Potrivit Ministerul Mediului, in prezent, este efectuat studiul de fezabilitate pentru identificarea terenurilor pentru constructia depozitelor.

Primul va fi amenajat in preajma orasului Cahul si este destinat celor aproximativ 300 de mii de locuitori din raionale Cahul, Cantemir, Taraclia si Vulcanesti.

Depozitul regional de colectare a deseurilor din Cahul va avea o suprafata de 17 hectare si va fi construit langa actuala groapa de gunoi. In aceasta zona va fi si o statie moderna de selectare a gunoiului, iar deseurile colectate pana acum vor fi conservate intr-un depozit special.

„Va fi un ciclu totalmente inchis, cu statie de epurare. Asta si este scopul – de a proteja apele freatice, va exista o geomembrana. Este costisitor, dar este de o durata”, a declarat primarul orasului Cahul, Petru Burlacu.

Costul acestui proiect ar putea ajunge pana la 35 de milioane de euro. Sursele de finantare nu au fost identificate deocamdata. Din acesti bani, in regiune urmeaza sa fie construite statii de transfer a gunoiului catre depozite, o statie de epurare si una de compost.

In groapa ecologica va fi aplicata o geomembrana rezistenta la actiunea produselor chimice. De asemenea, gunoiul reciclabil va fi balotat si vandut.

„Problema este ca aceste depozite de deseuri sa nu polueze atmosfera, gunoiul trebuie nimicit iar aerul se evapora in atmosfera. Trebuie construite in asa fel ca sa nu fie in dauna oamenilor”, a spus un locuitor al orasului Cahul.

„Trebuie oamenii sa se invete sa selecteze de pe loc, cu pungile, sunt practici prin Cahul, doar ca oamenii nu prea sunt responsabili”, a spus

Anual, Moldova produce in jur de 2,5 miliarde de deseuri. In prezent, cea mai utilizata metoda de tratare a deseurilor menajere este depozitarea pe sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *