Cea de-a doua editie a programului„Casa verde” a fost bine primita in Moldova. Atrasi de posibilitatea primirii unui sprijin financiar din partea statului, proprietarii de imobile s-au pus pe scris proiecte si multi dintre ei au castigat banii necesari instalarii de centrale termice sau instalatii solare pentru apa calda si caldura.
Bani pentru caldura din soare
La Suceava, 65 dintre cele74 de persoane care au depus proiecte au primit aprobare in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire. Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, Iluta Cocris, ne-a spus ca titularii de proiecte sunt asteptati sa semnezecontractelede finantare, dupa care isi pot alege constructorul si incepe executia.Restul de 9 solicitanti au fost respinsi doar pe motiv de completare gresita a documentatiei. Ei pot reveni cu actele conforme.
In total, prin cele doua editii ale programului au fost depuse 406 de cereri, fiind consumata suma de 2,45 milioane de lei, din totalul de 3,49 milioane de lei rezervate judetului. 274 de suceveni vor sa-si monteze panouri solare, 115 vor avea pompe de caldura geotermala, 17 isi vor procura centrale termice pe peleti, brichete, tocatura lemnoasa, deseuri forestiere si silvice, iar alti 5 vor apela la o mix intre solutiile amintite.
La Neamt, au fost depuse 322 de dosare, suma totala ceruta fiind de 1.935.184 de lei. Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a verificat cererile depuse in Neamt pana pe 6 august, pentru care au venit confirmarile. Este vorba despre 153 de dosare, dintre care in jur de 10 au fost respinse. Valoarea totala a dosarelor din Neamt, evaluate de AFM, se ridica la aproximativ 862.000 de lei. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru panouri solare, dar exista si doua cereri pentru pompe de caldura. „Circa o treime dintre persoanele cu dosare validate si contracte semnate au depus documentele pentru decontarea lucrarilor. La o parte dintre acestea, in urma finalizarii lucrarilor, le-au intrat deja banii in cont”, au precizat reprezentantii APM Neamt.
Graba si dezinteres
La Vaslui, in luna iulie, cand s-a dat startul acestui program rezervat persoanelor fizice, judetului Vaslui i-a fost alocata suma de 2.308.724 lei. Cum vasluienii nu s-au inghesuit sa-si depuna dosarele, o parte din suma a fost retrasa si a ajuns in alte judete, la Vaslui ramanand 1.846.979 lei. Pana pe data de 29 octombrie au fost depuse 227 de dosare. „Daca la inceput vasluienii s-au miscat mai greu si au privit cu reticenta acest program, din toamna a fost aflux”, ne-a declarat Mihaiela Budianu, consilier la Agentia de Protectie a Mediului Vaslui. Pana acum s-au aprobat 32 si doar 3 au fost respinse. Toti cei care au solicitat fonduri prin acest program isi vor pune panouri solare. „Cele mai multe dosare, 20 sunt din comuna Lipovat. 18 sunt de la Muntenii de Jos, 13 de laValeni,13 la Perieni si tot atatea de la Grivita. 7 dosare sunt de la Pochidia, tot atatea de la Tutova, cate 6 au venit de la Puiesti si Deleni, iar 5 de laZorleni.In restul comunelor sunt mai putine”, ne-a mai spus Mihaela Budianu. D-sa a adaugat ca foarte multe primarii care s-au interesate sa-si puna panouri solare si asteapta cu nerabdare reluarea programului.
Si botosanenii au pierdut din bani, datorita dezinteresului. In total, au fost depuse169 de proiecte in cadrul programului „Casa verde”. „Dintre acestea, 22 au fost analizate si 18 au intrat la finantare. Sunt in executie sitoate acestea fiind pe energie solara, adica in valoare de 6.000 lei fiecare. Acum o saptamana s-au retras 40.000 lei din fondurile alocate judetului nostru, din totalul de 1,9 milioane lei, si s-au redistribuit altor judete”, a spus Sorin Grindei, de la Agentia pentru Protectia Mediului. El a precizat ca, din totalul de 169 de proiecte depuse, doar 10 sunt pentru montarea de centrale pe pelete,restul fiind pentru instalatii solare pentru apa calda si aport la caldura.
* * *
* Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul „Casa Verde” a fost lansat pe 1 iulie. Pentru acest an a beneficiat de un buget de 110 milioane lei, suma fiind distribuitala nivelul fiecarui judet in functie de numarul de locuitori.
* Programulurmareste imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, s-a incurajatutilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.