Monica Macovei despre Rosia Montana: „Ne putem trezi cu argumentul ca prin infiintarea unui lagar o sa cream locuri de munca”

Monica Macovei despre Rosia Montana: "Ne putem trezi cu argumentul ca prin infiintarea unui lagar o sa cream locuri de munca"

Europarlamentarul Monica Macovei anticipeaza ca locurile de munca pe care Rosia Montana Gold Corporation le va crea in zona proiectului minier vor fi reduse numeric si functionale doar pe o perioada limitata de timp, astfel incat ideea de creare a unor locuri de munca „nu poate justifica nenorocirea care s-ar intampla cu mediul, incepind de la apa, iar lumea trebuie sa inteleaga pericolele pe care le-ar aduce acest proiect”.

Monica Macovei reproduce pe blogul personal un interviu acordat site-ului Romania Curata, in care critica promovarea proiectului RMGC exclusiv pe ideea de creare de locuri de munca si cu ignorarea daunelor potentiale pentru mediu. „In aceasta logica si in lipsa unei informari complete a opiniei publice, ne putem trezi cu argumentul ca prin infiintarea unui lagar o sa cream locuri munca; vreau sa spun ca acest argument in sine nu poate justifica orice. Consider ca argumentul locurilor de munca incearca sa evite dezbaterea serioasa, cit ne-ar costa cu adevarat acest proiect”, afirma europarlamentarul.

Ea critica si intelegerea la care Ministerul Culturii a ajuns cu RMGC, ca in schimbul deciziei de descarcare de sarcina arheologica a zonei Carnic, necesara pentru deblocarea proiectului minier de la Rosia Montana, statul sa primeasca 140 de milioane de euro, din care jumatate va fi folosita pentru conservarea patrimoniului arheologic de la Rosia. „Este un targ ilegal, oricum pierzator pentru Romania, ca sa nu mai vorbesc de sumele de bani, care sunt ridicole in raport cu miza despre care vorbim si cat va costa dupa aceea repararea a ceea ce se va strica in domeniul mediului prin acest proiect”, apreciaza Monica Macovei.

Europarlamentarul considera ca decizia de a elibera un nou aviz de descarcare arheologica pentru masivul Carnic din Rosia Montana, dupa ce un aviz similar fusese anterior anulat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu ar fi legala decat daca ar fi aparut fapte noi in dosar. „Din ce am vazut in spatiul public, nu vad cum ar putea aparea fapte noi, pentru ca aici sunt in discutie chestiuni legate de sol si de alte repere care nu se schimba de la un an la altul”, afirma Macovei. „Acest aviz nu depinde de cati bani da Gabriel Resources sau de cate locuri de munca se creeaza, sau de altfel de false argumente care se aduc acum pentru justificare.”

Monica Macovei precizeaza ca luni, 1 august va aduce in discutia conducerii PDL problema situatiei de la Rosia Montana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *