Mont Blanc s-a inaltat cu doi metri din cauza incalzirii globale

0
293

mont blankMont Blanc, cel mai inalt varf din Franta si din Europa de Vest, a crescut cu mai mult de doi metri in ultimii doi ani, ca rezultat al incalzirii globale, informeaza Telegraph.co.uk. Volumul de gheata de pe Mont Blanc s-a dublat din anul 2005.

Generatii intregi de elevi au invatat ca inaltimea acestui munte este de 4.807 de metri, dar aceasta a crescut continuu din 2003, diferenta accentuandu-se in ultimele luni. Cel mai inalt varf din Alpi a fost masurat in luna septembrie la 4.810 metri si 90 de centimetri, de catre expertii din regiunea franceza Haute-Savoie.

Volumul de gheata de pe versantii muntelui s-a dublat din anul 2005, pentru ca straturile de zapada s-au acumulat. Tasarea zapezii este provocata de frecventa mare a vanturilor si de temperaturile mari din timpul verii, efecte ale incalzirii globale.

Fenomenul este diferit de tendintele care se observa pe alte varfuri Europene. Statiunile montane si iubitorii de ski sunt in general ingrijorati de lipsa din ce in ce mai mare a zapezii pe partii.

Meteorologul Yan Giezendanner spune ca aceasta „crestere” a muntilor este specifica varfurilor alpine inalte. „Ghetarii de la inaltimi mari se maresc, in timp ce aceia situati la inaltimi mai joase se topesc, fiind amenintati cu disparitia”, a adaugat Giezendanner.

Sursa: Mont Blanc s-a inaltat cu doi metri din cauza incalzirii globale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.