Parcurile eoliene sunt monumente ale unei civilizatii decazute – profesorul James Lovelock, figura marcanta a miscarii Verzi si inventatorul Teoriei Gaia

Certificatele verzi de pe facturile de la energie, reclamate la Protec?ia Consumatorului
Parcurile eoliene sunt monumente ale unei civilizatii decazute - profesorul James Lovelock, figura marcanta a miscarii Verzi si inventatorul Teoriei Gaia
Parcurile eoliene sunt monumente ale unei civilizatii decazute – profesorul James Lovelock, figura marcanta a miscarii Verzi si inventatorul Teoriei Gaia

Unul dintre cei mai cunoscuti ecologistii ai planetei a caracterizat parcurile eoliene drept „monumente ale unei civilizatii decazute”, in conditiile in care se lupta pentru a stopa proiectul de constructie a unei turbine de aproape 83 de metri inaltime in apropierea casei sale, scrie The Daily Telegraph.

Profesorul James Lovelock, in varsta de 93 de ani, unul dintre parintii fondatori ai miscarii Verzi, este celebru pentru inventarea „Teoriei Gaia” si a prezis ca incalzirea globala va elimina o cincime din populatia mondiala pana in 2100.

Acum, omul de stiinta afirma ca intentiile originare ale miscarii au fost gresit interpretate ca o licenta de renuntare la „mostenirea ecologica nepretuita”.

In ultimii ani, omul de stiinta si-a socat adeptii dupa ce a devenit un avocat al energiei nucleare si un oponent ferm al energiei eoliene.

Intr-o scrisoare adresata consiliului local din Torridge, profesorul Lovelock scrie: „Sunt un ecologist si un membru fondator al miscarii Verzi dar imi plec cu rusine capul la gandul ca intentiile noastre bune au fost atat de gresit intelese.

Nu am intentionat niciodata sa cream o miscare fundamentalista Verde si care sa respinga toate sursele de energie in afara celor regenerabile, si nici nu ne-am asteptat ca Verzii sa lase de-o parte mostenirea ecologica nepretuita din cauza esecului lor de a intelege ca nevoile Pamantului nu pot fi separate de nevoile umane”.

Veteranul luptei pentru ecologie adauga: „Trebuie sa avem grija ca turbinele eoliene sa nu devina ca statuile din Insula Pastelui – monumente ale unei civilizatii decazute”.

Turbina eoliana de aproape 84 de metri ar urma sa fie amplasata intr-o zona impadurita din apropierea casei sale din Broadwoodwidger, Devon. Proiectul a atras critici acerbe din partea localnicilor.

Teoria Gaia formulata de profesorul Lovelock in anii 1960 a reprezentat unul dintre actele de nastere ale miscarii Verzi si a facut din el o figura marcanta a luptei impotriva schimbarilor climatice.

Potrivit acestei teorii, Pamantul este un organism care se auto-regleaza si se va adapta astfel incat sa elimine amenintarile la adresa ecosistemului sau.

Atunci, profesorul spunea ca Pamantul va reusi sa supravietuiasca, dar oamenii nu vor fi la fel de norocosi si ar putea fi nevoiti sa migreze in regiunile arctice pentru a supravietui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *