Motiunea simpla pe tema Energiei a fost respinsa

Motiunea simpla pe tema Energiei a fost respinsa
Motiunea simpla pe tema Energiei a fost respinsa

Camera Deputatilor a respins, marti, motiunea simpla a PDL pe tema energiei, pentru motiune votand 48 de deputati, in timp ce 185 au fost “impotriva”, iar 76 s-au abtinut.

Liliana Minca a anuntat ca deputatii PPDD nu au votat deloc la motiunea pe energie pentru ca ei nu au sustinut nici fosta putere si nu sustin nici actuala guvernare. “Noi am scos cartelele de vot (la votarea motiunii-n.r.)”, a spus Minca, potrivit Mediafax.

PDL a initiat motiunea simpla “Sectorul energetic, ruinat de mafia PSD-ista”, semnata de 51 de deputati democrat-liberali si neafiliati. Dezbaterea motiunii a avut loc in plenul Camerei luni dupa-amiaza.

Semnatarii motiunii ii cereau ministrului Economiei, Constantin Nita, sa renunte la calendarul de liberalizare a preturilor la gaze naturale, sa implementeze OUG 109/2011 si sa elaboreze de urgenta strategia energetica nationala, prin dialog cu toti actorii implicati si prin consultarea expertilor romani. Acestia considerau ca lipsa unei strategii in urma esecului geopolitic Nabucco alunga orice speranta ca Romania sa-si dobandeasca in timp securitatea energetica.

Deputatii PDL si neafiliati mai doreau ca ministrul sa renunte la impozitul pe constructiile speciale si sa inceteze sa mai puna noi sarcini fiscale, care ar speria investitorii straini si destabiliza competitivitatea sistemului energetic national.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca probabil in luna aprilie ANRE va realiza ultima marire de pret in domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca pretul gazelor naturale sa scada fata de cel prevazut in calendarul asumat cu FMI.

“Calendarul de liberalizare a preturilor la energie a fost asumat de Guvernul Boc si noi l-am continuat. Energia electrica este liberalizata de la 1 ianuarie, in afara de consumatorul casnic, si probabil ca in luna aprilie ANRE va face ultima marire de pret in domeniul gazelor naturale, urmand ca tot anul acesta sa dam drumul la bursa de gaze. Speram ca pretul sa aiba o anumita stabilitate si pe piata aceasta a gazelor din Romania, aici nu am facut altceva decat sa respectam memorandumul incheiat cu Comisia Europeana si FMI si facem eforturi ca pretul gazelor naturale sa nu ajunga la cel prevazut in calendarul care a fost stabilit pana la sfarsitul anului 2014, adica cumva pretul sa scada fata de cel care este in intelegerea cu Fondul”, a spus Nita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *