Municipiul Arad va primi peste 5 milioane de franci elvetieni, bani nerambursabili, pentru proiecte privind imbunatatirea mediului inconjurator.

0
443
Municipiul Arad va primi peste 5 milioane de franci elveţieni, bani nerambursabili, pentru proiecte privind îmbunătăţirea mediului înconjurător.
Municipiul Arad va primi peste 5 milioane de franci elvetieni, bani nerambursabili, pentru proiecte privind imbunatatirea mediului inconjurator.

Municipiul Arad va primi peste 5 milioane de franci elvetieni, bani nerambursabili, pentru proiecte privind imbunatatirea mediului inconjurator.

Banii vor fi acordati printr-un program de cooperare elvetiano-roman, aria tematica fiind „Imbunatatirea mediului inconjurator”. In cadrul acestui program de cooperare vor mai primi bani pentru imbunatatirea mediului inconjurator orasele Cluj Napoca, Suceava si Brasov. Finantarea totala pentru patru orase este de 37 de milioane de franci elvetieni. Primarul Gheorghe Falca a anuntat, miercuri, ca municipiului Arad ii va reveni peste 5 milioane de franci elvetieni, iar proiectele care vor beneficia de finantare vor fi cunoscute la inceputul saptamanii viitoare. „Luni, voi semna acordul de asistenta financiara pentru obiectivul «Imbunatatirea mediului inconjurator» din cadrul programului de cooperare elvetiano-roman, care asigura asistenta financiara nerambursabila substantiala pentru proiecte locale in domeniul energiei si dezvoltarii durabile. Evenimentul va avea loc la Bucuresti, la sediul Ministerului Finantelor Publice”, a precizat Gheorghe Falca. Primarul Aradului a mai adaugat ca acest program contribuie la managementul energiei durabile in orase, prin imbunatatirea infrastructurii publice, dezvoltarea capacitatii si cresterea gradului de constientizare privind eficienta energetica si energia regenerabila, pentru a creste standardele de viata, a promova dezvoltarea economica si a oferi un raspuns la schimbarile climatice. De asemenea, se urmareste sprijinirea procesului de modernizare in domenii cheie legate de mediu, energie si transport public, precum si schimbul de cunostinte in aceste domenii prin promovarea parteneriatelor institutionale.

In cadrul procedurii de selectie, municipiul Arad a propus mai multe proiecte eligibile pentru finantare, care vizeaza investitii pentru retehnologizarea Centralei Electrotermice, reabilitarea sistemului local de distributie a energiei termice, dezvoltarea transportului urban cu mijloace alternative si implementarea tehnologiilor ecologice pentru iluminatul public. Este vorba de reabilitarea retelei de alimentare cu energie termica, constructia unui parc fotovoltaic pe fostul depozit de zgura si cenusa de la CET, acumularea de caldura pentru functionarea CET, amenajarea de piste pentru biciclete in municipiu, implementarea sistemului de e-tiketing pentru transportul in comun, modernizarea iluminatului public cu leduri si de sistemul integrat de management pentru circulatia tramvaielor si autobuzelor”. „Aceste proiecte au fost prezentate ca si concepte in municipiul Arad, pentru urmatorii ani. Consider ca avem un castig dublu, pentru ca proiectele care nu vor primi finantare prin acest program vor primi mai usor finantare din fonduri europene, in perioada 2014-2020”, a afirmat Falca.

Acordul cadru intre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian, privind implementarea acestui program, a fost semnat in anul 2010. Romania beneficiaza de o contributie financiara nerambursabila in valoare de 181 milioane franci elevetieni din partea Elvetiei in acest program. Fondurile sunt destinate autoritatilor locale – pentru infrastructura, proiecte sociale sau proiecte de mediu, pentru ONG-uri – pentru consolidarea societatii civile si la companii private – pentru parteneriate cu firmele elvetiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.