Muntii Retezat

    Un urias intre muntii din Carpati, poate lacas ai zeilor Daciei, Retezatul priveste prin „ochiurile de mare” catre spatii necunoscute noua si pentru ca legendele ascund lucruri adevarate trebuie intelease nelinistea sufletului atunci cand patrunzi intr-un sanctuar al credintei stramosilor tai.

Orizontul se deschide spre siluetele munimg_0447.JPGtoase, dominate de trunciul de con insorit al muntelui Retezat. Apa raului Nucsoara, uneori linistita, alteori zglobie, repeta parca teme povestitoare din Suita „Muntele Retezat” a compozitorului Ion Dumitrescu.

Impresionanta structura a acumularilor de morene glaciare sunt depuse aici de cele 4 limbi glaciare care coborau pe versantul nordic al Retezatului, de-a lungul vailor Stanisoara, Pietrele, Valea Rea si Galesul.

Nicaieri in Carpati nu se mai intalneste o asemena ingramadire de morene frontale, laterale si mediane. Versantii distrusi de gerurile cuaternare au fost adusi aici de curgerea domoala si nestavilita a maselor de gheata.

Valea Pietrele, cu interminabilele sale praguri glaciare, cu repezisuri si cascade, sunt lucruri care nu pot fi imaginate sau descrise, ele trebuie vazute si traite. Curmatura Bucuriei (2206 m) este o grandioasa priveliste ce se deschide spre sud. La piciorul pantei se asterne oglinda Lacului Bucura, cel mai mare lac glaciar din Carpati (8,86 ha). Apele sale limpezi, albastre, cu irizatii argintii, coloreaza un tinut aspru, sfartecat de stancarii si grohotisuri granitice.

Un gigantic „amfiteatru glaciar”, o lume a lacurilor presarate printre pajisti alpine, toate strajuite de inlantuirea autoritara a varfurilor piramidale: Peleaga (2509 m), Bucura (2433 m), Judele (2398 m), Slaveiu Mare (2344 m). Dincolo de Valea Lapusnicului Mare se vad culmile mai domoale ale Retezatului Mic, iar mai departe contururile sterse ale Godeanului si ale Muntilor Valcan.

Apoi, pe suprafata Lacului Lia (1930 m altitudine) se pot vedea pastravii ce tasnesc din linistea apelor. Panta se inaspreste spre urmatoarele „ochiuri de apa”: lacurile Viorica, Florica, Taul Agatat si Taul Portii, ultimel doua suspendate ireal in scobituri ale peretilor aproape verticali ai muntelui.

In partea de est apare circul Vaii Bucura, cu lacurile sale insirate in cascada, peste care troneaza impunator Lacul Bucura in care se oglindeste Varful Peleaga. Aici sunt grohotisuri sterpe, creste ascutite, circuri glaciare, suspendate pe versanti, hornuri verticale spintecand pereti abrupti, lacuri glaciare, tot ceea ce pot oferi Carpatii in materie de relief modelat de ghetari.

Spre vest se vede Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din Carpati (29 m). Spre dreapta incepe Rezervatia Stiintifica a Parcului National Retezat (cca 1800 ha). Perimetrul sau este interzis accesului turistic. Protectia florei si faune si a peisajului este totala, spre deosebire de restul Parcului National (zona tampon), unde prezenta omului a provocat multe deprecieri.

Pe creasta muntelui Slaveiu exista multe circuri glaciare. Spre vest sunt circurile de la Obarsia Vaii Judele, cu lacurile: Judele, Taul Ascuns, Taul Urat si Taul Rasucit. Spre est suspendate deasupra Vaii Lapusnicului Mare se afla circurile Slaveiul si Turcel. Aici locurile sunt marcate de urgia inghetului si a apelor de siroire.

Sursa: „Atlas Magazin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *