NASA plaseaza funinginea pe primul loc pe lista inamicilor climei

0
763

funingine

Conform cercetatorilor NASA, incalzirea globala ar putea fi incetinita semnificativ reducand emisiile de funingine, avand in vedere faptul ca funinginea cade repede din atmosfera, efectul masurilor fiind imediat. Si intrucat este si unul dintre cei mai mari ucigasi dintre substantele care polueaza aerul, reducerea drastica a emisiilor va salva vieti.

Carbonul negru, componentul care ii da culoarea specifica, este considerat a fi a doua cauza a incalzirii globale, dupa dioxidul de carbon. Cand se afla in aer, este imprastiat de vant, incalzind atmosfera prin absorbirea si eliberarea radiatiei solare. Cand ajunge pe sol, innegreste zapada si gheata, reducandu-i abilitatea de a reflecta lumina soarelui si accelerandu-i topirea, ceea ce expune solul si apa, mai inchise la culoare, care absorb si mai multa energie si incalzesc si mai mult atmosfera.

Pe de alta parte, funinginea contine pana la 40 de substante cancerigene si de asemenea poate cauza diverse afectiuni respiratorii si cardiace.

Conform raportului, cele mai eficiente metode de scadere a cantitatii de funingine din atmosfera sunt reducerea emisiilor cauzate de arderea combustibililor fosili de catre consumatorii casnici din tarile in curs de dezvoltare si a celor cauzate de automobilele din America de Nord, in special cele cu motoare diesel. Mai multe solutii pentru ambele probleme sunt deja cunoscute, fiind necesara doar aplicarea lor.

Sursa: Infomediu Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.