Turbinele eoliene rasar pe acoperisurile din New York

Spre deosebire de cele de inaltimea unui zgarie-nori care se gasesc pe dealurile din zonele rurale, aceste turbine mici ofera electricitate locuintelor in mod direct, fara a o transfera printr-o retea de distributie. Cateva cladiri din New York City deja genereaza electricitate cu ajutorul lor, iar miscarea este abia la inceput.
energii verzi
Primarul Michael R. Bloomberg a atras simpatia sustinatorilor energiei eoliene in august, cand a declarat ca sustine instalarea turbinelor pe zgarie-norii din oras. Majoritatea celor 60 de proiecte legate de energia regenerabila depuse ulterior au fost legate de energia eoliana, incluzand tehnologii de montare a unor mici turbine pe peretii exteriori.

Statul incurajeaza initiativa, subventionand jumatate din costul initial al turbinelor, insa cererile de finantare se lasa asteptate.
Si la nivel national aceasta industrie a primit un ajutor, o parte din costul initial al instalarii turbinelor putand fi scazut ulterior din taxele datorate. O astfel de prevedere nu mai existase din 1985. Insa deducerea este limitata la $4000, o suma prea mica in situatia in care echipamentul poate costa $70000.

Pe langa costuri, o mare problema a orasului este densitatea cladirilor, care deviaza vantul si ingreuneaza sarcina de a capta curenti de aer constanti. Un alt motiv de ingrijorare este capacitatea cladirilor vechi de a rezista greutatii si vibratiilor constante generate de turbinele montate pe acoperis. Dar chiar si asa, sunt semne incurajatoare.

De exemplu, un bloc de locuinte din caramida construit in zona Melrose din South Bronx,va fi dotat cu 10 turbine cu o capacitate individuala de 1 KW. Acestea vor furniza energie electrica pentru spatiile comune, dar vantul variabil impune amplasarea unui generator de rezerva la subsol. Turbinele, cu un cost total de $100000, ar putea injumatati costurile legate de spatiile comune, economisind $9000/an si permitand companiei care detine imobilul sa perceapa chirii sub nivelul pietei.

Viteza medie a vantului in New York City este de 9-10 km/h, insa in Long Island ajunge frecvent in jur de 18 km/h, ceea ce inseamna ca o turbina poate scadea factura si mai mult.

De exemplu, un rezident din Brookhaven a instalat o turbina de 1,8 kW in curtea casei sale cu patru dormitoare, in varful unui turn inalt de 20 m. Costul a fost de aproximativ $15000, iar economiile se ridica la $1200/an, turbina acoperind o treime din necesarul energetic al imobilului.De exemplu, un rezident din Brookhaven a instalat o turbina de 1,8 kW in curtea casei sale cu patru dormitoare, in varful unui turn inalt de 20 m. Costul a fost de aproximativ $15000, iar economiile se ridica la $1200/an, turbina acoperind o treime din necesarul energetic al imobilului.

Sursa: Infomediu Europa

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente