Copacii din Canada inrautatesc incalzirea globala

1
541

Conform unei serii alarmante de studii recente slab mediatizate, cele 3,1 milioane de km² de paduri ai Canadei, reprezentand peste 7% din total, au ajuns sa fie atat de afectate de incalzirea globala si de efectele acesteia incat acum emana mai mult dioxid de carbon decat absorb.
padure
Temperaturile in crestere usuca zonele impadurite, lasand copacii mai vulnerabili la incendii, care la randul lor elibereaza cantitati imense de carbon in atmosfera, conform oficialilor canadieni. Tot incalzirea globala este si principala cauza a accelerarii raspandirii insectelor parazite, care au devastat multe zeci de mii de km² de paduri. Cumplitele ierni canadiene obisnuiau sa omoare cea mai mare parte a acestor insecte in fiecare an, dar temperaturile mai blande din ultimii ani le-au permis sa se inmulteasca.

Problema este atat de grava incat guvernul federal canadian practic a eliminat padurile din lista mijloacelor prin care se pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera in 2007, cand a intocmit planurile pentru respectarea prevederilor Protocolului de la Kyoto.

Aceasta situatie agraveaza conflictul legat de defrisari, exploatarea lemnului fiind una dintre cele mai mari industrii ale Canadei. Ecologistii sustin ca grava situatie a padurilor, in special a celor batrane din nord, necesita o reducere drastica a defrisarilor in scopul conservarii copacilor ramasi – si a carbonului stocat de acestia – pe o perioada cat mai lunga. Insa unii cercetatori guvernamentali spun ca limitarea exploatarii lemnului nu este o solutie la problema incalzirii globale si chiar ca aceasta masura ar putea agrava problema pe termen lung intrucat lemnul este necesar pentru constructii, mobila si multe alte lucruri. Productia materialelor cu care acesta poate fi inlocuit, cum ar fi plasticul, otelul sau cimentul, necesita arderea unor cantitati si mai mari de combustibili fosili, ceea ce ar creste si mai mult emisiile de dioxid de carbon.

Sursa: Infomediu Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.