Natura si oamenii din comunitatile din jurul Parcului National Defileul Jiului se vor bucura de mai multe avantaje si protectie

Parcul Na?ional Defileul Jiului – Investi?ie cheie pentru oameni ?i natur?, la finalizarea proiectului
Natura

Incepand din acest an, natura si oamenii din comunitatile din jurul Parcului National Defileul Jiului se vor bucura de mai multe avantaje si protectie. Reprezentantii Parcului National Defileul Jiului asigura ca totul se va intampla datorita unui proiect, care vizeaza protejarea naturii, dar si cresterea turismului in zona.

Parcul National Defileul Jiului este un adevarat paradis, inca nedescoperit de multi dintre noi. Reprezentantii parcului incearca pe cat posibil sa asigure o continuitate a fluxului de turisti in zona, dar si a protejarii permanente a naturii si a faunei din zona. Tocmai in acest scop a fost implementat Programul Operational Sectorial Mediu – Axa 4, „Elaborarea planurilor de monitoring pentru speciile Natura 2000, dezvoltarea infrastructurii de vizitare si a capacitatii institutionale a Administratiei Parcului National Defileul Jiului”, proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Administratia PNDJ, prin care se doreste sa protejeze mai bine natura pentru binele oamenilor, sa comunice mai eficient importanta acestei arii protejate, dar si sa contribuie la cresterea calitatii turismului in zona. Desfasurat in perioada aprilie 2012- aprilie 2014 proiectul va avea ca principale rezultate un plan de gospodarire si monitorizare al zonei naturale, o strategie de comunicare, un centru de vizitare in localitatea Bumbesti-Jiu dar si perfectionarea celor ce lucreaza in administratia parcului national pentru natura. „Datorita oamenilor locului, care au pastrat aceste adevarate comori naturale, unice in Europa, putem sa fim mandri de ce avem. Dorim sa contribuim la imbunatatirea administrarii ariei protejate, si mai ales sa implicam si comunitatile din jurul parcului, pentru a construi impreuna un viitor mai bun, pentru oameni si natura”, a declarat, directorul APNDJ, Daniel Bucur. La nivel regional activitatile proiectului vor implica oameni din Targu-Jiu, Bumbesti-Jiu, Petrosani, Aninoasa, aducand beneficii si celor care viziteaza aceasta arie protejata. De mentionat este faptul ca Parcul National Defileul Jiului se suprapune peste situl Natura 2000 RO SCI 0063 Defileul Jiului, sit de importanta europeana, declarat pentru cele 7 specii de mamifere (urs, vidra, ras etc.), doua specii de amfibieni (triton cu creasta si buhai), 4 specii de pesti, 8 specii de nevertebrate si o specie de plante (iarba gatului), toate fiind specii de importanta europeana si nationala. Totodata aici intalnim si o suprafata mare de paduri virgine. Natura 2000 este numele unei retele de arii protejate la nivel european, care pastreaza specificul natural al continentului, prin activitati desfasurate cu si pentru comunitatile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *