Nebuloasa facturii la energie

Victor Ponta: Miercuri vom adopta cota de energie regenerabil? subven?ionat?
Nebuloasa facturii la energie
Nebuloasa facturii la energie

Liberalizarea pietei de energie a intrat in linie dreapta. Consumatorii industriali au luat deja contact cu efectele acestei masuri impuse de Bruxelles, in timp ce populatia sufera din cauza amanarilor din anii electorali, achitand facturi mai mari chiar si cu 30% fata de acum un an.

Pare greu de imaginat, dar debandada sectorului energetic continua. Indiferent de culoarea politica, toate autoritatile si ministrii energiei care s-au perindat pe la Palatul Victoria au amanat luarea unor decizii cerute de comisarii europeni. Chiar daca ar putea sa se opuna unor obligatii si sa ceara derogari de la unele termene, politicienii damboviteni isi lasa unul altuia mostenire ceea ce este mai greu de rezolvat, iar inainte cu putin timp sa se scurga tot nisipul din clepsidra invoca drobul de sare din povestea „Prostia omeneasca“ a lui Creanga, luand masuri urgente cu efect devastator. Sau mult prea intarziate pentru a putea preintampina unele sanctiuni impuse de forul european. Unul dintre aceste cazuri a avut loc recent, Comisia Europeana trimitand Romania in fata Curtii de Justitie pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. Este vorba de trei directive, iar termenul de transpunere integrala a acestora a fost 3 martie 2011. Pentru fiecare directiva comisarii europeni au propus o penalitate zilnica de peste 30.000 de euro. La prima vedere, nu pare un capat de tara, mai ales ca au patit-o si alte state membre: de exemplu, Polonia, a fost penalizata cu o sanctiune – propusa de Comisia Europeana – de peste 133.000 de euro/zi pentru ca nu a reusit sa transpuna, pana in 2010, directiva care obliga autoritatile de la Varsovia sa garanteze o pondere de 20% a energiei din surse regenerabile.

La capitolul picat de polonezi, Romania sta destul de bine, desi marile investitii au fost in stand-by mai bine de doi-trei ani, din cauza neaprobarii Legii energiei si a schemei de sprijin. Dar acum ne confruntam cu alta problema. Reducerea numarului de certificate verzi, pe motiv ca ar exista o supracompensare. O astfel de masura nu poate insemna decat un semnal prost dat de Romania, in situatia in care in ultimii ani majoritatea investitiilor straine au venit tocmai pe aceasta nisa. Fara a lua partea investitorilor in energie verde, care bineinteles ca vor sa-si recupereze investitia in doar cativa ani, neavand, in acelasi timp, un aport crescut la bugetul Romaniei, ministrul energiei si presedintele reglementatorului ar trebui sa se preocupe mai degraba de identificarea unor solutii clare, si nu de numararea si impartirea certificatelor verzi. Polonia, pentru ca tot am vorbit despre ea, ar putea achizitiona energia verde produsa in Romania pentru a se incadra in tinta. Un alt stat european posibil dispus la asa ceva pare a fi Germania, care renunta la mare parte din centralele nucleare. Tot ce trebuie nu e decat initiativa si interes pentru a lansa o astfel de dezbatere si a realiza conexiunile aferente. Pana atunci romanilor nu le ramane decat sa achite facturi tot mai mari la energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *