Nita: “CE agreeaza propunerile noastre de modificare a sprijinului acordat energiei verzi”

Nita: "CE agreeaza propunerile noastre de modificare a sprijinului acordat energiei verzi"
Nita: “CE agreeaza propunerile noastre de modificare a sprijinului acordat energiei verzi”

Prin Guvern se zvoneste altceva
Comisia Europeana (CE) agreeaza proiectul de lege privind modificarea schemei de sprijin pentru energia regenerabila, elaborat de Departamentul Energie din Ministerul Economiei, a declarat, ieri, ministrul delegat Constantin Nita, la Palatul Parlamentului.
Domnia sa a explicat, pentru ziarul BURSA: “Proiectul de lege ramane neschimbat: o parte din certificatele verzi vor fi amanate timp de trei ani si jumatate, iar consumatorii mari de energie vor fi scutiti de plata a jumatate de certificate cu conditia efectuarii de investitii in eficienta energetica. Comisia Europeana a inteles ca vom acorda aceasta scutire timp de trei ani si jumatate numai daca marii consumatori vor realiza aceste investitii, iar ANRE se va ocupa de aceste verificari. Cred ca saptamana viitoare proiectul de Ordonanta de Urgenta va ajunge pe masa Guvernului”.
Proiectul prevede amanarea acordarii unui certificat verde pe MWh pentru parcurile eoliene si a 2 certificate verzi pe MWh pentru parcurile solare. Certificatele amanate vor fi date producatorilor de la 1 ianuarie 2017, autoritatile sperand, astfel, sa aplatizeze efortul financiar pentru consumatori. Proiectul mai prevede posibilitatea includerii in cosul de energie pentru piata reglementata a electricitatii obtinute din surse regenerabile, care este cea mai ieftina de pe piata (se tranzactioneaza fara costurile aferente cu certificatele verzi, care apar separat pe facturile tuturor consumatorilor).
Surse guvernamentale sustin ca Executivul nu agreeaza metoda pe care ministrul Nita doreste sa o adopte pentru usurarea efortului financiar al consumatorilor cu plata certificatelor verzi. Sursele noastre sustin ca miercuri, la Consiliul European, premierul Victor Ponta a vorbit despre liniile directoare ale actiunii autoritatilor, care vor sa aduca schema de sprijin in echilibru cu suportabilitatea consumatorilor.
Hiba din proiectul avansat de Constantin Nita ar fi, potrivit surselor noastre, necesitatea avizarii de CE, care poate dura mai bine de un an. In plus, scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori si amanarea acordarii unui anumit numar de certificate verzi nu ar face, conform surselor noastre, decat sa prelungeasca problema costurilor cu schema de sprijin.
In schimb, Guvernul ar dori sa convinga ANRE sa schimbe regulile din piata de echilibrare (producatorii sa nu mai primeasca certificate pentru energia produsa in plus fata de notificari) si sa scurteze perioada de valabilitate a certificatelor, ne-au declarat sursele citate. Aceste masuri nu trebuie aprobate de CE si pot fi aplicate imediat.
Tot ieri, la un alt seminar pe probleme energetice, ministrul delegat pentru Energie a precizat, citat de Mediafax: “Romania are datoria sa tina in picioare economia si sa sprijine marii consumatori de energie, astfel incat acestia sa nu se relocheze in Asia. Toti marii consumatori vor sa se mute in Asia, dar noi vrem sa-i sprijinim, pentru ca sunt mii de locuri de munca”.
Zvonurile privind modificarea schemei de sprijin domina piata de la inceputul anului. Potrivit investitorilor in productia de energie regenerabila, bancile au sistat imediat finantarile.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,337FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente