Nita: Subventiile pentru energia regenerabila vor fi reduse drastic incepand de anul viitor

Nita: Subventiile pentru energia regenerabila vor fi reduse drastic incepand de anul viitor
Nita: Subventiile pentru energia regenerabila vor fi reduse drastic incepand de anul viitor

Subventiile pentru producatorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic incepand de anul viitor, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

 ‘Vom reduce de anul viitor subventiile pentru energia regenerabila. Am pregatit un proiect de act normativ in acest sens, pe care il vom aproba in perioada imediat urmatoare’, a declarat Nita.

Intrebat cu cat vor fi micsorate subventiile, ministrul a precizat ca ‘reducerea va fi drastica’.

El a adaugat ca in continuare se doreste exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, insa nu este sigur ca acest lucru va putea fi implementat incepand de anul viitor, intrucat este nevoie de acordul autoritatilor de la Bruxelles.

‘Am facut o notificare in acest sens. Ea se afla la Consiliul Concurentei, care o va trimite la DG Competition (autoritatea de Concurenta din cadrul Comisiei Europene – n.r.). Speram sa poata fi posibila implementare ei anul viitor, insa nu putem spune cu certitudine acest lucru’, a aratat Nita.

Numarul mare de turbine eoliene si de panouri fotovoltaice instalate in ultimii doi-trei ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, in special in cazul industriei energofage.

Certificatele verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila sunt platite de toti consumatorii din Romania, din factura finala la electricitate.

Saptamana trecuta, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat oficial ca Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020.

‘Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% de energie regenerabila din totalul consumului. Astfel ca va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, in 2015 cota maxima sa fie de 13%, fata de 15% cat este prevazut in legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi – n.r.)’, a spus Calota.

El a mai spus ca ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonantei de Urgenta 57/2013 (care modifica Legea 220/2008) sa contina prevederi prin care pretul certificatelor verzi sa scada.

‘Evolutia acestei piete trebuie sa duca la o evolutie normala a pretului certificatelor verzi, nu ca pana acum, cand valoarea certificatelor se duce doar catre nivelul maximal’, a explicat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, la stabilirea ratei interne de rentabilitate (IRR) pentru proiectele de energie regenerabila, ANRE va lua in calcul de acum inainte costurile reale si efective ale producatorilor de energie verde, si nu estimarile Agentiei Internationale pentru Energie, ca pana acum.

Concret, AIE furnizeaza o cifra care este o medie, un cost general de instalare a unui MW din surse regenerabile (eolian, solar etc), insa oficialii ANRE vor calcula IRR-ul pentru fiecare proiect in parte, in functie de particularitatile sale.

In functie de acest IRR, reglementatorul va decide daca exista o supracompensare a producatorilor de energie regenerabila.

La randul sau, Rodin Traicu, membru in Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor, a precizat, saptamana trecuta, ca toate statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu aceasta problema.

‘Zilele trecute, la forumul economic China-Europa Centrala si de Est, am stat de vorba cu autoritati din tarile din regiune si au aceeasi problema. Spre exemplu, cehii au spus ca au de gand sa diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investitii sa fie pe propriile picioare. Noi asteptam pozitia Bruxelles-ului’, a spus Traicu. (Agentia Nationala de Presa AGERPRES)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente