Nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivazut de 800.000 de ani

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Nivelul CO2-ului din aer a atins un prag nemaivazut de 800.000 de ani

Nivelul principalei substante poluante din aer, dioxidul de carbon, a atins un nou prag ingrijorator, anunta oamenii de stiinta.
Statiile de monitorizare a aerului situate in Arctic au identificat ca dioxidul de carbon, principalul gaz vinovat de incalzirea globala, se afla in atmosfera in proportii fara precedent, de 400 de parti per milion (ppm) – arata descopera.ro. Nivelul CO2-ului din aer a crescut intr-un ritm accelerat in ultima vreme.
Daca acum cativa ani a depasit la nivel global pragul de 350 ppm, considerat de oamenii de stiinta a fi limita de siguranta, acum atinge la nivel global 395 ppm. Momentan, doar statiile de monitorizare din Arctic inregistreaza 400 de ppm, insa cercetatorii afirma ca acest nivel va fi inregistrat in scurt timp si restul lumii.
„Faptul ca s-a atins nivelul de 400 ppm este semnificativ. Acest prag ne aduce aminte ca nu am rezolvat problema incalzirii globale si ca in continuare ne aflam in pericol”, a comentat Jim Butler, director al centrului de monitorizare din cadrul NOAA.
Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera, iar cea mai mare parte a CO2-ului ramane in atmosfera aproximativ 100 de ani, in anumite zone, insa, poate ramane in atmosfera pentru mii de ani. O parte din dioxidul de carbon din atmosfera este natural, provenind de la plantele si animalele ce se descompun.
Inainte de Revolutia Industriala, nivelul CO2-ului din aer se ridica la 275 de parti per milion.
In ultimii 60 de ani, nivelul dioxidului de carbon din aer a atins valori de peste 300, cu exceptia zonelor urbane. Arderea combustibililor fosili (precum carbunii folositi pentru generarea electricitatii si petrolul, sub forma benzinei) reprezinta principala cauza a cresterii nivelului CO2-ului din aer, crestere provocata de oameni.
Un asemenea nivel al dioxidului de carbon, de peste 400 de parti per milion, nu a mai fost inregistrat pe Terra de cel putin 800.000 de ani, afirma oamenii de stiinta.
„Stirea anuntata astazi, conform careia statiile de monitorizare au masurat concentratii ale dioxidului de carbon de peste 400 ppm, reprezinta o noua dovada a faptului ca liderii politici mondiali esueaza in mod catastrofal sa adreseze problema schimbarilor climatice”, a comentat fostul vice-presedinte american Al Gore, un cunoscut militant pentru problemele de mediu, efort pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace. „Istoria nu ii va intelege si nici nu ii va ierta”, a adaugat Gore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *