Nivelul de praf a fost depasit de peste o suta de ori in Timisoara, anul trecut

Spun ca este cel mai verde, insa in acelasi timp este si cel mai prafuit oras! Chiar daca autoritatile locale se lauda cu numarul mare de spatii verzi din Timisoara, nivelul de praf de pe anumite strazi depaseste cu mult normele admise de Uniunea Europeana. Specialistii sustin ca orasul de pe Bega se prafuieste, in primul rand, din cauza traficul rutier intens.praf Timisoara

Depasiri ale nivelului de praf se inregistreaza pe majoritatea arterelor din oras, insa cele mai afectate sunt Calea Aradului si Calea Sagului. In 2009, nivelul prafului admis de normele europene a fost depasit de 110 ori, pe Calea Aradului. Nici in 2010, lucrurile nu stau mai bine. De la inceputul anului si pana in prezent, specialistii au inregistrat un numar de 23 de depasiri, pe aceeasi ruta, in contextul in care UE permite doar 7.

De la inceputul anului insa, autoritatile au intocmit un plan pentru reducerea nivelului de praf. Astfel, toti cei implicati au cazut de acord ca doar cu mai multe spatii verzi, cu parcari realizate conform normelor europene, dar si cu o infrastructura imbunatatita vor putea avea rezultate vizibile.

“Luna iunie este prima luna de aplicare a programului masurilor din acest program. Insa Agentia de Mediu cu celelalte autoritati au actionat si in afara programului pentru identificarea cauzelor si limitarea fenomenului”, spune Alina Caluseru, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Timisoara.

In proiect este implicat si prefectul de Timis. Mircea Bacala a venit deja cu primele solutii pentru reducerea nivelului de praf: parcarile ecologice! “Am propus primariei ca aceste parcari sa fie amenajate in asa fel, incat sa plaseze si spatii verzi, dar si masinile sa poata parca, fara sa introduca noroiul pe sosele”, sustine Bacala.

“Am si inceput, pana in momentul de fata, in jur de 400 de locuri de parcare realizate, in peste 30 de locuri. Asta presupune chiar o reamenajare. Se reface zona verde”, a completat Calin Fiat, seful Serviciului Administrare Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Problema depasirii nivelului de praf trebuie sa fie rezolvata pana la sfarsitul anului. Altfel, statul roman va fi bun de plata. Autoritatile risca amenzi usturatoarre din partea Comisiei Europene.

Sursa: Realitatea TV

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente