Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa
Reteaua de economie ecologica si durabila in Europa
Noi dosare acceptate in Programul Casa Verde
Noi dosare acceptate in Programul Casa Verde

Administratia Fondului de Mediu (AFM) a publicat la inceputul acestei saptamani o noua lista cu cetatenii persoane fizice care au depus solicitari de finantare in cadrul “Programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire” – Casa Verde – sesiunea 2011, si care fie au fost acceptate la plata, fie respinse pe diferite motive. Pe aceste liste se regasesc si 15 gorjeni care au primit finantare din partea statului, iar dosarele a altor 8 solicitanti din judet au fost respinse.

In urma cu doar cateva luni, un numar de 103 persoane fizice din Gorj care in anul 2011 si-au depus dosarele pentru obtinerea de finantare in vederea montarii de panouri solare au primit acceptul in program. De asemenea, luni, pe 24 noiembrie, alte 15 dosare au primit aprobare la finantare, suma nerambursabila acordata pe fiecare dosar fiind de 6.000 lei. Aceste 15 dosare au fost initial respinse de la finantare insa solicitantii gorjeni au depus contestatii si au intrat in reanalizare pentru stabilirea eligibilitatii proiectelor. Din pacate, tot luni, AFM a publicat si o lista in care se gasesc alte 8 persoane fizice solicitante din judetul nostru care au fost respinse de la finantare chiar si in urma reanalizarii, motivele fiind diverse: certificatul de atestare fiscala a fost emis ulterior depunerii dosarului de finantare; existenta unei neconcordante intre domiciliul solicitantului din cererea de finantare si domiciliul din cartea de identitate; extrasul de carte funciara nu are stampila Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Targu-Jiu; certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale nu contine datele de identificare ale solicitantului; din extrasul de carte funciara nu rezulta ca imobilul pentru care se solicita finantare se regaseste in locatia care se precizeaza in cerea de finantare.

Potrivit lui Nicolae Girogi, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj, cei 15 solicitanti ale caror dosare au fost aprobate zilele trecute sunt asteptati in termen de 60 de zile sa semneze contractul de finantare. “Deocamdata asteptam sa soseasca de la Bucuresti contractele de finantare nerambursabila. Apoi, vom contacta telefonic cei 15 solicitanti si ii vom chema la sediul nostru pentru semnarea contractelor. La finele lunii septembrie cand a expirat termenul de semnare pentru cei 103 solicitanti acceptati initial in programul Casa Verde, 8 dintre ei din pacate nu au mai reusit sa semneze contractele de finantare deoarece nu au putut prezenta anumite documente”, a precizat Nicolae Giorgi.
Pentru semnarea contractului, beneficiarii gorjeni trebuie sa se prezinte la unitatea judeteana a APM, cu urmatoarele documente actualizate: extras de carte funciara pentru imobilul in care se implementeaza proiectul aprobat (in original), extras de cont bancar valid la data semnarii contractului pana la finalizarea contractului (12 luni, in original), copie CI a beneficiarului (titular contract), procura notariala (daca este cazul, in original), dar si autorizatie de construire valida la data semnarii contractului (daca este cazul, in original sau in copie legalizata).

Prin Programul “Casa Verde” se poate opta pentru trei tipuri de masuri de finantare si tot atatea sisteme de incalzire. Astfel, se primesc 6.000 de lei pentru panourile solare, 8.000 de lei pentru pompele de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de paleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. La alocarea sumelor nerambursabile, se ia in considerare si daca in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului, persoana fizica in cauza nu a incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului si nu efectueaza activitati cu efect negativ asupra mediului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here