Noi hărți satelitare gratuite pot salva pădurile de la defrișare

Un set unic de date satelitare privind pădurile tropicale este de acum disponibil pentru vizualizare și utilizare. Un articol BBC Science susține că harta de o rezoluție înaltă acoperă 64 de țări, este actualizată lunar și poate fi accesată de către orice persoană interesată să știe cum sunt gestionate pădurile. Informațiile pot fi, de asemenea, descărcate gratuit. 

Proiectul de realizare a acestei hărți satelitare este finanțat de către guvernul norvegian, prin Inițiativa Internațională pentru Climă și Păduri (Norwegian International Climate and Forests Initiative  – NICFI).  Ministrul pentru Mediu și Climă din Norvegia, Sveinung Rotevatn, consideră că setul de date obținut va reprezenta un ajutor semnificativ în lupta împotriva defrișărilor. 

Există multe locuri în această lume unde nu sunt disponibile astfel de imagini de înaltă rezoluție; ori țări unde sunt disponibile, însă costă prea mult pentru ca organizațiile neguvernamentale, comunitățile și mediul academic să își permită să le folosească. Așa că am decis să ne asumăm noi factura, a declarat Rotevatn pentru BBC News.

NICFI a încheiat contracte în valoare totală de 44 milioane de dolari cu societăți specializate în observarea Pământului – Airbus, Planet și Kongsberg Satellite Services (KSAT), pentru a accesa baza lor de date și a beneficia de expertiza lor în domeniu. Gigantul european Airbus a pus la dispoziție arhiva sa de imagini Spot, din 2002 până în prezent. Planet operează cea mai mare constelație de sateliți de imagine care se află pe orbită astăzi. Firma din San Francisco obține zilnic o imagine completă a suprafeței terestre (chiar și prin nori) și va furniza cea mai mare parte a datelor pentru realizarea hărții în fiecare lună. Iar KSAT va corela informațiile și va oferi suportul tehnic pentru utilizatori. 

Imagini în timp real, pentru a opri defrișarea

Sursa: Canal Youtube Planet

Un clip video realizat de Planet constituie un exemplu relevant despre cum imaginile satelitare pot dezvălui cazurile de defrișare. Imaginile prezintă o secțiune din pădurea amazoniană care este sistematic culcată la pământ în decursul a trei ani. Pentru Will Marshall, directorul Planet, proiectul la care participă reprezintă o reconfirmare a spiritului firmei. 

Misiunea noastră, când am înființat compania, a fost de a observa schimbarea de peste tot de pe planetă și de a ajuta oamenii să ia decizii mai bune, mai înțelepte. Iar pădurile au fost exemplul canonic pentru noi. Am avut în vedere rezoluția de 3 m pe pixel și revizuirea zilnică. Trebuie să poți vedea ce se întâmplă individual la nivelul arborilor și e nevoie de o revizuire rapidă, pentru a opri defrișarea care e în desfășurare, în loc să stai să numeri copacii pierduți la sfârșitul anului, a explicat Marshall viziunea firmei. 

Pentru a vedea detalii la sol chiar și pe o rază de 3,7 metri, Planet folosește sateliții Dove. Aceștia sunt relansați echipați cu senzori care au un număr dublu de benzi spectrale, mărind capacitatea lor de a evalua sănătatea copacilor. Planet permite accesul la portalul său Explorer tuturor celor care vor să acceseze hărțile. Datele mai pot fi accesate și prin Global Forest Watch.  

Harta este un instrument pentru cei care vor să se asigure că pădurile sunt exploatate în mod sustenabil. Sursa foto: Getty Images via BBC

Instrument pentru protejarea pădurilor

Acest tip de informație ar trebui să fie o forță pozitivă pentru un comportament etic și democratic. Ar putea fi un instrument util pentru investitorii și companiile care cumpără din zone asociate cu defrișări, pentru a face cercetări în prealabil. De asemenea, ar putea furniza organizațiilor neguvernamentale, jurnaliștilor, cercetătorilor și grupurilor care reprezintă interesul indigenilor informațiile necesare pentru a-i trage la răspundere pe cei aflați la putere. 

Acest proiect se va aplica la scară globală, cel puțin în 64 de țări. Însă informația va fi suficient de precis localizată, pentru a da putere de acțiune pe plan local. Încercăm să dăm acestui proiect o formă cât mai democratică, astfel încât oricine să-l poată folosi. Nu ar trebui să aveți un doctorat în procesarea imaginii prin satelit, pentru a obține valoarea de la ea, a precizat Will Marshall pentru BBC

Autor: Jonathan Amos, corespondent BBC Science

Traducere și adaptare: Gabriela Barbur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *