„Noi nu mostenim Pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri” (proverb)

"Noi nu mostenim Pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri" (proverb)

O afirmatie iresponsabila

August 18, 2011

Daciana Sarbu ( europarlamentar PSD )

Presedintele Romaniei a facut o afirmatie iresponsabila, cinica si profund imorala, vorbind astazi despre Rosia Montana: „Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o scoata?”

Cu alte cuvinte, existenta unei resurse te obliga, in sine, s-o exploatezi, fara niciun alt considerent de luat in calcul. Nu amintesc aici de apartenenta Romaniei la UE, pentru care protejarea mediului e prioritate zero, iar violarea mediului aduce amenzi si sanctiuni uriase, platite in final de contribuabili, nu de presedinte. Nu amintesc nici ca proiectul minier ar avea ca pret pulverizarea unei regiuni de pe harta Romaniei, cu tot cu trecutul si cu viitorul ei. Ofer doar cateva exemple de „resurse” similare, aflate azi la dispozitia Romaniei si a caror exploatare ar fi la fel de acceptabila, moral,
social si uman, ca si „scoaterea” aurului de la Rosia Montana:

Toate padurile de pe suprafata Romaniei. O bogatie inestimabila, care prin taiere si vanzarea lemnului, ar
aduce un profit urias
Delta Dunarii. Avand o valoare imensa, statul roman ar putea scoate un profit considerabil prin vanzarea sa catre un miliardar excentric sau chiar catre un alt stat
Prostitutia, care, prin legalizare si taxare, ar furniza probabil venituri considerabile la buget
Traficul si consumul de droguri, care de asemenea prin legalizare si impozitare, ar genera castiguri uriase
pentru stat Copiii care muncesc – forta de munca ieftina si disciplinata.Pana la urma, teza prezidentiala spune ca totul e permis, numai profit sa iasa, nu?!
Probabil ca vechiul comerciant de blugi din Traian Basescu a ramas cu reflexul „partajarii beneficiilor”, drept criteriu unic al acceptabilitatii unui gest. Un sef de stat nu are insa dreptul sa „partajeze beneficii” de pe urma unor tranzactii cu bunuri care nu-i apartin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *