Nou record mondial stabilit pentru eficienta energiei solare : 31.25%

0
359

Intr-o zi perfecta de iarna din New Mexico – cu cerul cu aproape 10% mai senin decat de obicei – Laboratoarele Nationale Sandia (Sandia National Laboratories) si Sistemele Energetice Stirling (Stirling Energy Systems – SES) au stabilit un nou record de eficienta in sistemul de conversie a energiei solare, ajungand la un procentaj de 31.25% eficienta neta.

Vechiul record de 29.04% din anul 1984 a fost intrecut in data de 31 Ianuarie de catre acumulatorul solar Stirling „Serial #3” la Facilitatea Nationala de Testare a Energiei Solare Termale Sandia (Sandia”s National Solar Thermal Test Facility).

Eficienta conversiei este calculata masurand energia neta trimisa catre sistemul de conversie si impartind-o la energia solara capturata de panourile solare. Facilitatile aditionale, cum ar fi pompele de apa, calculatoare si motoarele de urmarire, sunt necesare pentru masurarea puterii nete.

„Castigand 2 puncte in eficienta conversiei in acest tip de sistem este fenomenal.” spuse Bruce Osborn , presedintele SES. „Aceasta este o imbunanatatire seminficativa care impinge sistemele noastre peste capacitatea oricarui alt colector de energie solara si inca un pas mai aproape in comercializarea unui sistem de care poate benificia orice persoana.”

Serial #3 a fost construit in 2005, luna Mai, ca parte a unei fabrici de energie cu 6 acumulatoare solare din cadrul Facilitatii de Testare a Energiei Solare Termale, care produce pana la 150 de kilowati de putere electrica pe zi. Fiecare acumulator este format din 82 de oglinzi in forma de farfurie pentru a concentra lumina intr-un fascicul intens.

Acumulatorul solar genereaza electricitate concentrand razele solare catre un receptor, care trimite energia caldurii catre un motor Stirling. Motorul este un sistem inchis etans umplut cu hidrogen. In masura ce gazul se incalzeste si se raceste, presiunea ei creste si scade. Schimbarea presiunii activeaza pistoanele din motor, producand putere mecanica, care la randul ei alimenteaza un generator care produce energie electrica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.