Tortilla moderni

CE BEM, CE MANCAM
Combinatia de zaharuri cu grasimi vegetale da nastere la compusi care, la un consum ridicat, pot distruge sanatatea consumatorilor.

Tortilla chips Chio sunt „snacks din porumb cu gust de cascaval””. In compozitia lor intra urmatoarele ingrediente, dupa cum citim pe eticheta: „faina de porumb 65%, ulei vegetal, amidon, sare, zer dulce pudra, zahar, arome, potentiatori de aroma: glutamat monosodic E 621, inosinat disodic E 631 si guanilat disodic E 627, dextroza, ceapa pudra, emulsifiant E 471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), lapte praf degresat, cascaval pudra, proteine din lapte, maltodextrina, extract de condimente. Contine faina de grau si proteine din lapte””. Valoarea energetica pentru 100 de grame de tortilla este de 1.950 kj/465 kcal. Aceeasi cantitate aduce organismului „proteine 6,6 g, glucide 60 g, grasimi 22 g””.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie aceste tortilla: „Produs de tip snacks pe baza de glucide, unele cu absorbtie lenta (faina de porumb, amidon), iar altele cu absorbtie rapida (zahar, dextroza, maltodextrina) ce imprima produsului o incarcatura glicemica foarte ridicata daunatoare pancreasului endocrin””. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca produsul contine o sursa de lactoza din pudra de zer si surse de sodiu ascuns din sare, E 621, E 627 si E 631.

Specialistul nostru atrage atentia ca in compozitia acestor snacksuri intra si ulei vegetal de natura botanica nespecificata care contribuie la densitatea calorica foarte ridicata – 465 kcal/100 g. Produsele din aceasta categorie imbina in mod nefericit o cantitate mare de glucide cu o cantitate de asemenea mare de grasimi tratate termic care duce la un produs nesanatos plus aditivi alimentari fara corespondent in vreun aliment natural.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, adolescentilor, celor cu maladii cardiovasculare, renale, hepatice, gastrointestinale, suferinzilor de cancere, hipertensivilor, celor cu hiperuricemie (guta), bolnavilor cu afectiuni neurodegenerative, celor cu artrite, artroze, persoanelor cu boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu acordul medicului curant, iar cei cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil.

E 621
Glutamatul monosodic este un potentiator de gust care poate fi atat natural, cat si artificial. Este utilizat intr-o gama vasta de alimente de origine animala, vegetala sau mixta. Poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, astm, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila. Toate aceste simptome se incadreaza in „sindromul bucatariei chinezesti””. De asemenea, nu este indicat in alimentatia copiilor.

E 631
Inosinatul de sodiu este un aditiv alimentar de sinteza folosit ca potentiator de gust care nu este inca evaluat din punct de vedere toxicologic. Din 1985 nu s-a mai facut nici o precizare legata de el, astfel incat a ramas cu o doza zilnica admisa nespecificata. E 631 este interzis in produse destinate bebelusilor si copiilor. De asemenea, este total contraindicat persoanelor care sufera de guta, carora le acutizeaza crizele.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *