Agricultorii din Alba prefera sa cultive rapita, in dauna graului sau porumbului. Cea mai mare parte a productiei este exportata in Ungaria.
Agricultorii din Alba renunta la culturile traditionale de grau si porumb in favoarea rapitei. Pentru ca afacerea este rentabila, suprafetele cultivate cu rapita au crescut in ultimii opt ani de 15 ori. Planta este folosita pentru fabricarea combustibilului biodiesel. Cultivatorii prefera rapita si datorita costurilor reduse de productie si intretinere.
„O productie de peste 2.500 de kilograme devine rentabila. Asigura o rotatie corespunzatoare a culturilor, care vin dupa rapita, lasa terenul curat de buruieni. In anii normali, cheltuielile nu sunt la fel de mari ca la celelalte culturi”, explica Nicolae Nemes, cultivator rapita din Vintu de Jos.
„Este cultura care se recolteaza prima data, la pret destul e bun si are desfacerea asigurata”, spune si un alt agricultor, Aurel Zbucea, din Lancram.
In Alba sunt cultivate in acest an cu rapita 1.500 de hectare, fata de doar 100 de hectare in urma cu opt ani.
„Productia este mult mai buna ca anul trecut, estimam ca vom obtine o medie pe judet de 2.500 de kg/ha, ceea ce va aduce unele castiguri la producatori”, a spus Ioan Stanciu, directorul Directiei Agricole Alba.
In 2009, jumatate din productia de rapita din Alba a fost exportata in Ungaria, pentru ca firmele de acolo ofera un pret mai bun decat cele din Romania.
Productia de rapita este estimata in acest an de specialisti la 2.500 de kilograme la hectar. Un calcul simplu arata ca cheltuielile de productie si intretinere se ridica la 2.000 de lei pentru fiecare hectar. Pe piata, tona de rapita se vinde cu o mie de lei, dublu fata pretul graului.
Exista si un proiect european de ridicare in judet a unei fabrici care sa produca 15.000 de tone/an de combustibil ecologic din rapita. Deocamdata, proiectul este blocat din lipsa fondurilor pentru cofinantare.
Sursa: Realitatea TV