O substanta chimica ce se formeaza in mancare in urma prajirii sau punerii pe gratar va poate distruge sanatatea! Conform unor studii recente efectuate de specialisti olandezi, aceste metode pot dubla riscul aparitiei unor forme de cancer la femei, informeaza publicatia britanica The Telegraph.
Substanta foarte periculoasa pentru organism se numeste acrilamida. Ea poate fi gasita in alimente gatite, precum carnea prajita sau fripta, cartofii prajiti si diferitele feluri de chipsuri, dar si alte mancaruri care au fost preparate prin prajire, coacere sau la gratar.
Studiul la care au participat 120.000 de persoane, dintre care jumatate femei, a stabilit o legatura directa intre consumul alimentelor care contin aceasta substanta si incidenta unor forme de cancer ovarian, transmite Rompres. Femeile care au mai multa acrilamida in organism intampina un risc de doua ori mai mare de a suferi de cancer ovarian decat celelalte femei.
Autoritatile medicale europene au recomandat consumul de mancare gatita in casa, mancare ce contine niveluri mult mai mici de acrilamida decat alimentele procesate industrial, cele de tip fast-food sau chiar cele de restaurant. De asemenea, e foarte important ca aceasta mancare sa nu fie gatita prea mult timp, pentru a se evita acumularea de acrilamida.
Sursa: Editie Speciala