O analiza de sange va inlocui biopsiile pentru bolnavii de cancer

O analiza de sange va inlocui biopsiile pentru bolnavii de cancer

O simpla analiza de sange ar putea fi suficienta pentru ca medicii sa-si constate cum raspund tumorile la tratamentul impotriva cancerului, relateaza The Telegraph.

Cercetatorii britanici au reusit sa gaseasca o metoda de a monitoriza evolutia tumorilor fara sa mai fie nevoie de interventii chirurgicale sau de biopsii.

In cadrul unui studiu au detectat mutatiile care au intervenit in ADN-ul mai multor paciente care sufereau de cancer la san si ovarian. Astfel, au constatat cum au raspuns la tratament formatiunile canceroase si nu au avut nevoie pentru acest lucru decat de o simpla analiza de sange.

Analiza se bazeaza pe tehnologia de secventiere ADN si le indica medicilor care sunt fragmentele de ADN influentate de celulele canceroase. In acest fel, medicii pot observa cand un tratament nu functioneaza si pot oferi alternative pacientilor pe care ii feresc astfel de efecte secundare nedorite.

Desi noua tehnologie nu este inca suficient de avansata, oamenii de stiinta cred ca va deveni un instrument de baza in diagnosticarea si tratamentul cancerului in urmatorii cinci pana la 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *