O banca ruseasca finanteaza constructia unui parc fotovoltaic in Timis cu 7 milioane de euro

O banca ruseasca finanteaza constructia unui parc fotovoltaic in Timis cu 7 milioane de euro
O banca ruseasca finanteaza constructia unui parc fotovoltaic in Timis cu 7 milioane de euro

Sberbank Slovensko, subsidiara din Slovacia a Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, a acordat un credit garantat pana la suma de 7 milioane de euro firmelor Slovunit Energy din Slovacia si Energy Deta din Timisoara pentru finantarea constructiei unui parc fotovoltaic in judetul Timis, conform Mediafax.

Slovunit Energy detine Energy Deta, care anul viitor va pune in functiune un parc de productie a electricitatii in panouri fotovoltaice de 4 MW.

Parcul va fi construit pe o suprafata de aproximativ 9 hectare in localitatea Deta, judetul Timis, si va fi compus din 16.765 de panouri fotovoltaice.

In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de peste 410 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliana este cea mai dezvoltata, cu peste 2.100 MW instalati, echivalentul a 10% din totalul unitatilor de generare a electricitatii.

Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania este dezvoltat de o firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon. Unitatea va avea la momentul finalizarii o capacitate de 82 MW si este amplasata intr-o localitate din judetul Brasov.

Un alt parc fotovoltaic mare, de 45 MW, este dezvoltat de o firma detinuta de grupul sud-coreean Samsung, in judetul Giurgiu.

In diverse stadii de avizare sau constructie se afla mai multe parcuri fotovoltaice de dimnesiuni mari, respectiv de 32 MW, 35 MW sau 48 MW.

Din datele Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, reiese ca parcurile fotovoltaice construite sau aflate in constructie in Romania au, de ce le mai multe ori, puteri instalate de pana la 10 MW.

Statul sprijina productia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotarat insa, in luna iunie, sa reduca sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru productia de energie din surse regenerabile.

Decizia a fost criticata de companii si de asociatiile producatorilor de energie verde.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente