O barca din plastic se pregateste sa strabata Pacificul

Davit de RothschildExploratorul englez, David de Rothschild, va pleca intr-o calatorie de 11.000 de mile peste oceanul Pacific la sfarsitul lunii martie. Pana aici, nimic deosebit. Ceea ce este special la acesta calatorie este faptul ca mijlocul de deplasare este o barca construita din nimic altceva decat materiale reciclabile, preponderent sticle de plastic sau PET-uri.

Conform datelor prezentate de site-ul Adventure Ecology (www.adventureecology.com), in Statele Unite se produc anual 7 miliarde de kilograme de plastic din acestea reciclandu-se doar 5 miliarde. Sa nu uitam ca vorbim totusi de o tara mare in care a fi ecologist inseamna ceva. Cu siguranta ca alta este situatia sa zicem intr-o tara ca … Romania. Astfel, Rothschild care se bucura faima printre explolatori dar si printre ecologisti a pus la ca090309-de-rothschild-plastic-boat-missions_big.jpgle acesta expeditie periculoasa sperand sa atraga atentia asupra problemei reciclarii.

Barca care a primit deja un nume destul de sugestiv, Plastiki are 18 metri, pentru realizarea ei fiind utilizate aproximativ 12.000 de sticle de plastic de 2 litri. Doua turbine si cateva panouri solare vor fi folosite pentru a incarca baterii de 12 volti ce vor mentine in functiune mai multor computere, un GPS si untelefon care ii vor fi necesare exploratoului.
Calatoria va incepe din San Francisco si daca totul merge conform planului se va sfarsi in Sydney, pe parcurs fiind planificate si cateva opriri pe diferite insule.

Daca Plastiki va incheia acesta calatorie cu succes ramane de vazut. Dar mesajur acestei incercarii este unul binevenit. „Orice ajunge in presa si ii face pe oameni sa se opreasca si sa se gandeasca la plastic este de mare ajutor”, a declarat Betty McLaughlin, director al Container Recycling Institute..
David de Rothschild face acesta calatorie tocmai pentru a incuraja oamenii sa imbratiseze energia „curata” si pentru a atrage atentia asupra potentialului pe care il pot avea materialele reciclabile.

Sursa informatii: National Geographic, CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *