Investitiile in mijloacele de producere a asa-numitei „energii verzi” au devenit o moda in judetul Bacau. Dupa ce mai multe firme au concesionat sute de hectare in vederea amenajarii de parcuri eoliene, a venit acum randul panourilor solare. O firma germana vrea sa construiasca in comuna Margineni o fabrica de panouri fotovoltaice, dar si un parc solar. O alta comuna vizata este Traian, unde alte doua societati au in plan dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice. Oficialii comunelor spun ca investitiile intampina dificultati, localnicii nefiind dispusi sa cedeze – cu una, cu doua – izlazurile pe care ar urma sa fie amplasate panourile solare. Acestia, afirma primarii, prefera sa-si pasca vitele pe izlaz, in loc sa accepte concesionarea terenului pentru investitii in comuna.
O firma cu capital german intentioneaza sa dezvolte in judetul Bacau mai multe parcuri fotovoltaice. Vizate sunt doua comune, Margineni si Traian, unde afaceristii nemti si-au propus sa transforme izlazurile comunale in „lanuri de panouri solare”. In decembrie 2011, Consiliul Judetean (CJ) Bacau a eliberat un certificat de urbanism societatii Regenergy SRL, in vederea elaborarii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), necesar construirii unei fabrici de panouri solare in comuna Margineni. Documentatia de urbanism se afla intr-o faza avansata, primarul comunei Margineni afirmand ca fabrica nemtilor va produce panouri pentru toate judetele Moldovei.
„Vor construi fabrica undeva inspre Gheraiesti, pe terenul lor. Au cumparat terenuri de la mai multi localnici. Vor sa faca o fabrica pentru toata Moldova. Proprietatea este imprejmuita si acum alearga dupa documentatia de urbanism ca sa dea drumul la lucrare”, a declarat Marcelin Solot (PSD), edilul comunei Margineni.
„Panourile sunt ca floarea-soarelui”
El a dezvaluit ca societatea are in plan amenajarea unui parc fotovoltaic, dar ca tratativele sunt in impas, cele doua parti avand pozitii diferite cu privire la valoarea redeventei.
„Ne-am impotmolit in zona pretului de concesiune. Initial au spus ca vor putea sa pasca si animale in parc, dupa aia ca nu se mai poate. Le-am zis ca nu vreau sa-mi ridic oamenii din comuna in cap. Suntem in discutii. Din cate stiu, acele panouri sunt ca floarea soarelui. Se vor plimba dupa soare, se pot roti undeva la 90 de grade”, a explicat Solot.
O alta firma interesata in dezvoltarea de parcuri solare in Bacau este Sony Tekn Energy SRL. In decembrie 2011, CJ Bacau a emis un certificat de urbanism pe numele SRL-ului. Documentul precizeaza ca investitia urmeaza sa se deruleze in comuna Filipesti, Sony Tekn urmand a promova in Consiliul Local al comunei un proiect pentru eliberarea PUZ-ului.
Comuna Traian se pune de-a curmezisul:
„N-am fost de acord. Vin tinerii acasa din strainatate si n-au ce sa munceasca”
In comuna Traian situatia e complicata de aceeasi reticenta manifestata de localnici. Localitatea este vizata de doua firme pentru construirea de parcuri fotovoltaice: Cod Enterprise Grup si Regdivers Energy SRL, aceasta din urma controlata de germanii de la Regenergy. In urma localelor din 10 iunie, comuna are un nou primar – Sorin Ghergheluca de la PNL. Edilul spune ca nu a fost de acord cu dezvoltarea parcului solar in comuna. Motivul, a afirmat Ghergheluca, il constituie faptul ca izlazul comunal ar fi fost concesionat pe 15 ani dezvoltatorului. In cele din urma, concesionarea a fost aprobata de Consiliul Local (CL) Traian.
„N-am fost de acord cu aceasta investitie de pe vremea cand eram consilier. N-am fost de acord sa instrainam pasunea comunala. Ei puteau sa-si cumpere cele 11 hectare de pamant daca tot spun ca au cu ce. Avem foarte multi tineri care se intorc acum acasa din strainatate, nu au ce munci. Ce sa faca fiii de tarani? Vor munci pamantul”, a spus Ghergheluca. Primarul a adaugat ca dezvoltatorul proiectului doreste sa interzica pasunatul animalelor in viitorul parc fotovoltaic. „La inceput s-a venit cu un pret, apoi s-a schimbat. Ei spun ca ne vor da voie sa pasunam, dar se pare ca nu va fi asa”, a opinat edilul.
Regdivers Energy si Cod Enterprise au realizat PUZ-ul necesar investitiei, insa CL Traian a promovat – in martie 2012 – un proiect de hotarare vizand respingerea planului. Intreaga investitie este acum in coada de peste, cu o concesiune a terenului valabila 15 ani.
Parc eolian la Plopana:
Energopark SRL s-a umplut de autorizatii de construire
Mult mai avansate par proiectele de construire a parcurilor eoliene, insa si aici investitiile treneaza din lipsa de fonduri. In decembrie 2012, CJ Bacau a eliberat mai multe autorizatii pe numele firmei Energopark SRL, in vederea construirii de parcuri eoliene in comunele Plopana, Colonesti si Odobesti. Investitiile asumate de societate sunt de ordinul milioanelor de euro, bani cheltuiti inclusiv cu bransarea parcurilor eoliene la Sistemul Energetic National (SEN). Pentru racordarea la SEN a viitoarelor turbine din comunele Izvoru Berheciului, Secuieni, Ungureni, Buhoci si Letea Veche, Energopark promite sa investeasca 3 milioane lei. In ultimii doi ani, CJ a eliberat peste 70 de certificate de urbanism necesare intocmirii documentatiilor aferente PUZ-urilor de construire a eolienelor. Deocamdata, niciuna din investitii nu a depasit etapa „hartiilor”, iar autoritatile cred ca „bula eolienelor” este un pretext de specula imobiliara pentru diferiti samsari de terenuri. Acestia obtin avizele si documentele de urbanism necesare, inclusiv concesiuni din partea primariilor, iar ulterior vand afacerile, la cheie, marilor companii interesate de investitii in energia verde.
„Noi nu intram in amanunte cu ei, de unde isi vor finanta investitiile. E problema lor. Pe noi ne intereseaza ca totul sa fie legal si, in final, sa se realizeze investitia”, a declarat Gheorghe Stoina, arhitectul sef al judetului Bacau.
Doar 3 parcuri eoliene „cuplate” la SEN
Conform unei evidente a Transelectrica, doar 3 parcuri eoliene din judetul Bacau beneficiau, la sfarsitul lui ianuarie 2012, de proiecte vizand racordarea la SEN. Acestea se gasesc la Filipesti (putere instalata 60MW – dezvoltat de Wind Activa Bucuresti SRL), Saucesti (putere instalata100 MW – realizat de Wind Activa Development), respectiv Izvoru Berheciului (putere instalata 56 MW – dezvoltat de Energopark).
Lucian Bogdanel