O insula imensa de gunoaie a fost descoperita in oceanul Atlantic

Insula se afla in nordul Caraibelor si este la fel de mare ca cea din oceanul Pacific, dintre Hawaii si California.insula din gunoaie

Plasticul aruncat in ape raneste pasarile si viata marina, insa aceasta problema a fost ignorata, spune Karen Lavender Law de la asociatia Sea Education.

Cercetatorii au studiat gunoaiele si au colectat peste 64.000 de obiecte mici din plastic. Oamenii de stiinta au fost uimiti de diversitatea acestor obiecte, stranse intr-un fel de supa sintetica.

„Ne-am luat plasele si am inceput sa pescuim furiosi tot felul de capace de sticle, periute de dinti, cutii si alte obiecte neidentificate care pluteau pe apele oceanului”, au scris cercetatorii pe blogul lor.

Ei au precizat ca densitatea maxima de plastic este de 200.000 de obiecte pe kilometru patrat. Este imposibil sa masoare dimensiunile exacte ale insulei, intrucat multe din lucruri se afla sub suprafata apei.

„Aceasta densitate este comparabila cu cea a Marii Bariere de Deseuri din Pacific”, a declarat dr. Lavender Law.

„Impactul asupra mediului marin nu este cunoscut inca pe deplin, insa stim ca multe organisme marine consuma aceste obiecte din plastic si ca foarte multe pasar mor din cauza lor”, a mai spus cercetatorul.

Cand plasticul sta in mare pentru o perioada lunga de timp, se fotodegradeaza in bucati din ce in ce mai mici pana cat pot fi mancate de organismele de langa suprafata, intrand astfel in lantul de hrana. Unele tipuri de plastic elimina substante chimice toxice precum bisphenol A.

Cele doua insule de gunoi din Pacific si din Atlantic sunt niste vortexuri, adica zone cu putini curenti oceanici inconjurate de curenti foarte puternici. Acestia creaza vortexuri rotitoare si o data ce plasticul intra in zona respectiva, el nu mai poate iesi de acolo.

Cercetatorii cred ca exista cinci vortexuri oceanice majore care pot forma astfel de insule de deseuri.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *