O noua centrala termica pe baza de biomasa va fi construita in Valcea

ILIAS PAPAGEORGIADIS, ARBIO: "Energia din biomasă şi biogaz poate atrage investiţii de 500 milioane de euro"
O noua centrala termica pe baza de biomasa va fi construita in Valcea

O companie din Bucuresti a inceput sa construiasca o centrala termica pe baza de biomasa in orasul Horezu, judetul Valcea. Investitia este implementata de firma KDF Energy Bucuresti.

Anuntul a fost facut, marti, de primarul orasului, Ilie Fartat. Investitia va genera intre 50 si 100 de locuri de munca.

Este vorba de o Centrala Electrica de Termoficare (CET) ce va functiona pe baza de biomasa si va livra 16 MW in sistemul energetic national. Investitia va fi implementata in 24 de luni, perioada in care vor fi organizate si trei licitatii pentru tehnologizarea acestui CET.

Aceste licitatii se vor organiza pentru constructia cladirii propriu zise, pentru tehnologizarea sa si pentru executarea liniei de transmitere a energiei in sistemul energetic national.

Desi energia electrica va fi livrata in sistemul energetic national, primarul din Horezu si-a propus ca la momentul oportun sa trimita o adresa Ministerului Economiei, astfel incat sa se obtina aprobarea pentru folosirea aburului tehnologic in sistemul centralizat al localitatii, ori pentru incalzirea unor sere care urmeaza sa fie amplasate in aceea zona.

Pana in 2020, o cincime (20%) din energia consumata in Romania trebuie sa provina din surse energetice regenerabile.

Investitii pe baza de biomasa in Romania

O alta investitie intr-o centrala pe baza de biomasa a fost anuntata saptamana trecuta in Cluj. Compania Romita Energie Verde va construi in Romania una dintre cele mai mari microcentrale pe baza de biomasa din Europa de Vest, in urma unei investitii de 41 de milioane de euro, in comuna Bontida, localitatea Rascruci, in imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III din Cluj.

In 2009, a fost inaugurata in Romania cea mai mare centrala de cogenerare pe baza de biomasa. Aceasta se afla la Radauti, judetul Suceava, iar investitia, in valoare de 20 milioane de euro, a apartinut firmei austriece Holzindustrie Schweighofer. Centrala are o capacitate totala de 22 MW, din care 17 MW energie termica si 5MW energie electrica.

Societatea CET Govora din judetul Valcea va investi peste 100 milioane de euro in realizarea a doua centrale de cogenerare de inalta eficienta. Valoarea uneia dintre investitii este de 22,5 milioane de euro si implica realizarea unei centrale electrice de cogenerare cu inalta eficienta pe biomasa, denumita ECOCET Govora.

Proiectul „Biomasa inlocuieste lemnul de foc”, al Fundatiei TERRA Mileniul III a castigat premiul National Energy Globe in cadrul celei mai importante competitii de solutii de mediu, Energy Globe Awards.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *