O padure ar putea fi defrisata de dragul unei telegondole

0
408

Circa 60 de hectare de padure din masivul Parang vor fi defrisate. Municipalitatea Petrosani a decis sa faca loc unei telegondole. Instalatia de transport pe cablu ar urma, teoretic, sa dezvolte turismul in zona Vaii Jiului.

Proiectul vizeaza constructia unor teleschiuri si a unei telegondole care va face legatura intre „capitala” Vaii Jiului si statiunea montana Parang.

Investitia de 40 de milioane de euro va acoperi un traseu de 8,5 kilometri, iar punctul de imbarcare a turistilor urmeaza sa se construiasca in cartierul muncitoresc Aeroport.

Dupa model bulgaresc

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Parang a avut ca model pe cel al localitatii Bansko, din Bulgaria, oras cu care municipiul Petrosani este infratit.

Alte 40 de milioane de euro urmeaza sa fie utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii in zona montana din Parang, dar si pentru amenajarea partiilor de schi.

In prezent, statiunea nu este acreditata pentru ca nu intruneste nici macar normele elementare de igiena impuse de Uniunea Europeana.

In Parang nu este retea de apa potabila, cabanierii folosindu-se de cateva izvoare unde si-au amenajat captari, nu are gaze naturale sau retea de canalizare, iar haosul urbanistic urateste zona.

Inaugurarea, in 2013

„Am luat ca model un proiect de succes din Europa de est, din Bulgaria, tara asemanatoare cu Romania in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare economica, dar si a reliefului”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Edilii mai au nevoie insa si de avizul de mediu, care nu e chiar usor de obtinut, luand in considerare suprafata mare de padure care va fi rasa de pe fata pamantului.

Daca va primi avizele necesare, telegondola ar urma sa fie finalizata in anul 2013. Investitia este inclusa in programul guvernamental „Schi in Romania”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.