Painea hipocalorica este un produs destinat persoanelor care doresc sa isi pastreze silueta si celor cu probleme de greutate.
Painea de secara hipocalorica „Natura Land” are in compozitie: „boabe de secara macinate, apa, -tarate de grau-, faina de secara, sare, drojdie, fibra din ovaz. Poate contine urme de susan si alune de padure”. Producatorul specifica faptul ca „nu contine: urme de aditivi alimentari de sinteza (emulgatori, amelioratori, indulcitori, conservanti, afanatori). Contine gluten”.
Valorile nutritive medii pentru 50 g (1 felie de paine) sunt: „valoarea energetica 357 kj/84 kcal, colesterol 0 mg, carbohidrati 16,9 g din care zahar 0,8 g, sodiu 0,2 g, grasimi (lipide) 0,7 g din care grasimi saturate 0,1 g, grasimi lipide trans 0 g, proteine 2,6 g, fibre alimentare 5,5 g”.
ANALIZA. Produsul analizat este un sortiment de paine din secara specifica tarilor germanice, cu densitate calorica scazuta si hipoglucidica cu o consistenta si textura caracteristice acestei categorii. Este un sortiment care se deosebeste foarte mult prin aspect de painea traditionala romaneasca. Din punct de vedere nutritional contine nutrientii boabelor de secara aproape integrala bogate in glucide cu absorbtie lenta si index glicemic scazut, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
CONCLUZII. Painea poate fi consumata de toate categoriile de consumatori care o agreeaza. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide. Este interzisa celiachicilor. Persoanele cu anumite sensibilitati digestive o vor testa inainte.
PRECIZARI. Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru.
Sursa: Jurnalul National