O populatie sanatoasa depinde de managementul resurselor de apa

O populatie sanatoasa depinde de managementul resurselor de apa

O populatie sanatoasa depinde, in primul rand, de un management corespunzator al resurselor de apa la nivel local, regional, national si chiar international, a aratat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in cea de a doua zi a Forumului Mondial al Apei care se desfasoara la Marsilia (Franta), informeaza Agerpres.

„Este bine cunoscut ca sanatatea publica depinde de apa in foarte multe moduri si tocmai de aceea este un aspect de maxima importanta pentru autoritatile publice fiind o pre-conditie de baza in vederea obtinerii unei dezvoltari sociale si economice. Imbunatatirea conditiilor de sanatate publica are nevoie de actiuni cat mai concrete si directe pentru a depasi barierele economice, tehnice si institutionale din prezent”, a declarat ministrul Borbely.

In cea de a doua zi a Forumului Mondial al Apei, Laszlo Borbely a prezidat marti, impreuna cu ministrul Alimentarii cu Apa si Drenajului din Sri Lanka, Chandra Rupasinghe Gunawardena, o masa rotunda la nivel inalt cu tema ‘Apa si Sanatatea’.

In acest context, ministrul Mediului a precizat ca accesul la resursele de apa reprezinta o problema de securitate umana si chiar de securitate nationala. „Eforturile facute la nivel international in vederea imbunatatirii sanatatii si totodata a realizarii unei dezvoltari durabile nu vor avea succes fara o utilizare responsabila a unei resurse precum apa. Tintele urmarite prin desfasurarea acestei mese rotunde la nivel inalt sunt reprezentate de formularea unui set de solutii si angajamente pentru asigurarea sanatatii umane prin intermediul managementului de apa precum si stabilirea, de comun acord, a unei imagini de ansamblu a progresului inregistrat in implementarea managementului resurselor de apa la nivelul fiecarui stat in parte”, a subliniat Laszlo Borbely.

In cadrul conferintei ministeriale a forumului, care s-a desfasurat marti dupa-amiaza, ministrul Borbely a aratat ca trebuie asigurata finantarea si sustenabilitatea privind apa si sanatatea si imbunatatita coordonarea la nivel national si international in vederea atingerii prioritatilor comune privind apa si sanatatea.

Ministrul Mediului si Padurilor a participat la cea de a 6-a editie a Forumului Mondial al Apei care are loc la Marsilia, Franta, in perioada 12-17 martie 2012. La eveniment mai sunt prezente 140 de delegatii ministeriale precum si reprezentanti la nivel inalt a aproximativ 180 de tari de pe mapamond.

In cadrul sesiunii tematice ‘Cooperarea europeana cu tarile din lumea a treia in sectorul apa’, ministrul Borbely a sustinut, luni, ca provocarile legate de apa afecteaza toate tarile lumii insa aceste efecte sunt mult mai evidente in cazul tarilor aflate in curs de dezvoltare. „Cea mai importanta componenta a Initiativei pentru Apa a Uniunii Europene o reprezinta cea dedicata Europei de Est, Caucazului si Asiei Centrale. Aceasta regiune margineste spatiul Uniunii Europene si acopera 12 state avand un numar mare de cursuri de apa comune cu cele din spatiul Uniunii. Din anul 2002 cand aceasta initiativa a fost lansata, toate tarile din regiune au facut progrese importante in modificarea managementului resurselor de apa de pe teritoriul lor, adoptarea reformelor si modificarea legislatiei in domeniu. Trebuie sa subliniez totodata ca aceste progrese se datoreaza si implicarii organizatiilor internationale – UNECE si OECD – care au sustinut in mod activ fiecare tara in vederea realizarii dezideratelor urmarite”, a aratat Laszlo Borbely.

Pe parcursul forumului, ministrul mediului a avut intalniri bilaterale cu sefii delegatiilor din Israel, Coreea de Sud, Sri Lanka, Danemarca si cu Secretarul General al OECD.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente