O substanta din sperma umana ar putea contribui la raspandirea infectiei cu HIV

O substanta din sperma umana ar putea ajuta virusul HIV la infectarea celulelor din organism, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii germani, publicat in revista Cell si preluat de Reuters.

Cercetatorii de la University Clinic din Ulm spun ca fosfataza acida prostatica (PAP), o enzima produsa in mod natural de prostata, poate forma niste fibre minuscule numite fibrile amiloide. Acestea capteaza fragmente de HIV pe care le introduce in celule.

Specialistii au facut descoperirea in timp ce cautau factori din sperma care ar putea bloca infectia cu HIV-1, cea mai comuna forma a virusului care provoaca maladia SIDA (sindromul imunodeficientei umane). Se pare ca, in unele cazuri, enzima contribuie de 50 de ori mai mult la raspandirea virusului, potrivit unor experimente. „In acest studiu, am demonstrat ca fragmentele de PAP, un marker prezent din abundenta in sperma, formeaza fibrile amiloide care contribuie dramatic la raspandirea infectiei cu HIV-1”, spun cercetatorii.

Specialistii vor sa descopere substantele care ar putea impiedica acest proces, pentru a incetini evolutia bolii. Fibrilele amiloide formate din diferite proteine sunt asociate cu mai multe boli, inclusiv Alzheimer si boli prionice (encefalopatii spongiforme transmisibile). Specialistii spun ca mai sunt necesare studii pentru a clarifica rolul amiloidelor in transmiterea virusului.

In lume exista aproximativ 60 de milioane de persoane infectate cu HIV, 90% dintre infectii aparand in urma contactelor sexuale neprotejate. SIDA a ucis pana in prezent peste 20 de milioane de oameni.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *