Oceanele ar putea produce curent pentru intreaga lume

Un dispozitiv revolutionar ce poate valorifica energia din rauri si din curentii oceanelor ar putea produce suficienta energie pentru intreg mapa-mondul, au dezvaluit oamenii de stiinta americani.
curent din oceane
Tehnologia poate genera electricitate din apa ce curge cu o viteza de aproape 0,55 m/s, ceea ce inseamna ca poate opera pe majoritatea raurilor si oceanelor din jurul lumii. Actualele dispozitive, care se bazeaza pe actiunea valurilor, fluxurilor si curentilor creati de baraje, sunt mult mai limitate si cauzeaza obstructii pe raurile pe care sunt construite. Turbinele si morile de apa necesita o viteza de 2,57 – 3,08 metri/secunda pentru a opera eficient, in timp ce majoritatea curentilor ating numai 1,54 m/s. Noul dispozitiv este compus dintr-un sistem de de cilindri atasati de resorturi si pozitionati orizontal fata de curentii apei. In momentul in care apa trece printre ei, cilindrii creeaza vortexuri, ce imping resorturile in sus si in jos. Energia mecanica rezultata din vibratii este transformata in electricitate. Cilindrii asezati pe o suprafata de un metru cub de ocean sau rau la un curent de 1,54 m/s pot produce 51 wati pe ora. Metoda este mult mai eficienta decat turbinele de mari-me similara sau generatoarele de valuri, iar cantitatea de ener-gie produsa este sporita considera-bil daca viteza curentilor este mai mare. Un “camp” de cilindri asezati pe fundul unui ocean pe o arie de 1 km /1,5 km si de inaltimea unei case cu doua etaje prin care curentii trec cu o viteza de 1,54 m/s poate genera suficienta energie pentru aproape 100.000 de locuinte.
Oamenii de stiinta din spatele acestei inovatoare tehnologii cred ca energia generata prin aceasta metoda ar costa numai 0,41 euro centi / kilowati ora, fata de 0,53 euro centi pentru energia eoliana si 0,48 eurocenti pentru energia solara.

Sursa: Ziua

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente